Francuska i Njemačka protiv Facebooka

Projekt Libra je rizičan i ne želimo ga u Europi

Eurozona je jedinstvena u pogledu potrebe da se primjeni strog regulatorni pristup ako Libra zatraži odobrenje za rad u Europi, kazali su dužnosnici na sastanku.
Gospodarstvo / Novac | 15. 09. 2019. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska i Njemačka kazale su da kriptovaluta libra, koju Facebook želi lansirati 2020., predstavlja rizike za financijski sektor što bi moglo spriječiti njezino odobrenje u Europi, te su podržale razvoj alternativne javne kriptovalute.

Europska središnja banka (ECB) kazala je da radi na dugoročnom planu lansiranja javne digitalne valute koja bi mogla učiniti projekte kao što je Libra nepotrebnima.

Virtualne valute predstavljaju rizike za potrošače, financijsku stabilnost i čak "monetarni suverenitet" europskih država, upozorili su francuski ministar financija Bruno Le Maire i njegov njemački kolega, Olaf Scholz, u zajedničkoj izjavi objavljenoj na neformalnom sastanku ministara financija eurozone u Helsinkiju, javlja Hina.

''Francuska i Njemačka smatraju da projekt Libra, kako je prezentiran u Facebookovu planu, ne ulijeva povjerenje da će se tim rizicima primjereno pristupiti''.

Eurozona je jedinstvena u pogledu potrebe da se primjeni strog regulatorni pristup ako Libra zatraži odobrenje za rad u Europi, kazali su dužnosnici na sastanku.

Razmatra također zajednički skup pravila za virtualne valute, koje su trenutačno u velikoj mjeri neregulirane.

"Poziv na buđenje"

Libra je bila "poziv na buđenje", rekao je član Izvršnog odbora Europske središnje banke (ECB) Benoit Coeure na novinskoj konferenciji u Helsinkiju nakon sastanka ministara financija 19 članica eurozone.

Kazao je da je Libra dala poticaj nastojanjima da se poveća korištenje trenutnog plaćanja u eurozoni u sustavu TIPS koji podupire ECB. Usluga je uvedena prošle godine, no banke su je dočekale s oprezom.

''Trebamo također intenzivnije razmišljati o digitalnoj valuti središnje banke'', rekao je.

Jedan dužnosnik ECB-a rekao je da bi taj projekt mogao omogućiti potrošačima korištenje elektroničke gotovine, koja bi bila izravno deponirana pri ECB-u, bez potrebe za bankovnim računima, financijskim posrednicima i sl. To je za sada potrebno u obradi digitalnih plaćanja, ali možda više ne bi bilo kada bi ECB preuzeo te funkcije, što bi srezalo troškove. Plan za Libru također ne predviđa financijske posrednike.

Rad na ECB-ovu projektu počeo je prije lansiranja Libre i mogao bi potrajati mjesecima ili čak godinama, rekao je Coeure.

Tehnička izvedivost tek će se utvrditi, a vjerojatan je i otpor banaka.

On će prezentirati izvješće o virtualnim valutama ministrima financija G7 idući mjesec, rekli su dužnosnici, prenosi Hina.

Le Maire je rekao da je jedan od ciljeva te inicijative da se osigura da banke smanje naknade za međunarodna plaćanja.

''Potičemo europske središnje banke da ubrzaju rad na pitanjima koja se odnose na moguća rješenja za javne digitalne valute'', naveo je Le Maire u zajedničkoj izjavi s njemačkim kolegom Scholzom.

Zakonski limb

I dok izgleda da su ministri eurozone suglasni kada je riječ o potrebi strogog regulatornog pristupa prema Libri, nije baš jasno slažu li se i o uvođenju zajedničkih pravila za virtualne valute.

Europski povjerenik za financijske usluge, Valdis Dombrovskis, uvijek oprezno ističe da su kriptovalute prilika jednako kao i prijetnja.

EU nema poseban regulatorni okvir isključivo za kriptovalute, koje je većina donositelja odluka do najave Libre smatrala marginalnim pitanjem s obzirom na to da se tek neznatan dio bitcoina i drugih digitalnih valuta konvertira u euro.

Prošle godine stupila su na snagu nova europska pravila o strožim provjerama trgovanja virtualnim valutama kako bi se smanjili rizici od pranja novca i drugih oblika financijskog kriminala.

Osim toga, virtualne valute područje su koje u velikoj mjeri spada u pravni limb u EU-u. Regulatori se još nisu dogovorili trebali li ih tretirati kao vrijednosne papire, usluge plaćanja ili prave valute, a ovu posljednju opciju većina odbacuje.

Europski dužnosnici stoga razmatraju mogu li se na njih primjenjivati postojeća pravila o financijskim instrumentima, ali za sada nisu ništa zaključili.

Na pitanje hoće li Libra trebati dozvolu za rad u EU-u, glasnogovornica Europske komisije rekla je Reutersu da će odobrenje vjerojatno biti potrebno. Ali "s obzirom na javno dostupne informacije o Libri, trenutačno nije moguće reći koja će točno europska pravila vrijediti", kazala je.

Pokretači Libre, Facebook i njegovi partneri, zatražili su u srijedu dozvolu za korištenje te kriptovalute u švicarskom sustavu plaćanja.

Pravni vakuum u EU-u iskoristile su manje države. Malta, koja ima najveći sektor internetskog klađenja u Uniji i pretjerano velik financijski sektor, osmislila je vlastiti okvir kako bi privukla operatore virtualnih valuta.

Ne zna se hoće li se Malta i druge manje članice EU-a složiti s Le Maireom u pogledu Libre i drugih kriptovaluta.

Facebook je u lipnju objavio plan o lansiranju kriptovalute Libre u prvoj polovici 2020., šireći time poslovanje iz segmenta društvenog umrežavanja u svijet internetske trgovine i globalnog plaćanja.

Facebook je udružio snage s 28 partnera u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom. Partneri u projektu uključuju Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, i investicijske tvrtke poput Andreessen Horowitza.

Ime Libra inspirirano je rimskim mjerama za težinu, astrološkim znakom koji utjelovljuje pravdu i francuskom riječju za slobodu, rekao je bivši izvršni direktor PayPala David Marcus, Facebookov voditelj projekta, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close