Moglo bi bit'...

Produžuje se moratorij na kredite?

Odluka predviđa da će postojati mogućnost produženja mjera za sve grupe klijenata koje su pogođene pandemijom.
Gospodarstvo / Novac | 21. 08. 2020. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi građani i sva pravna lica koji su izravno i neizravno pogođeni pandemijom koronavirusa, a koji su koristili moratorij na kredite, mogli bi i u sljedećim mjesecima dobiti određene olakšice od banaka, piše sarajevsko Oslobođenje.

Naime, na sjednici Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Federacije BiH naći će se novi nacrt odluke koja tretira borbu s posljedicama koronavirusa, koja, između ostalog, predviđa i mogućnost produženja moratorija na kredite za još šest mjeseci.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH u razgovoru za O kanal rekao je kako su u stalnom kontaktu sa svim razinama vlasti, udruženjima poslodavaca, udruženjem banaka kako bi se donijela najbolje odluke za klijente, ali i za gospodarstvo i banke.

''S tim u vezi već imamo pripremljen novi nacrt odluke koji treba da tretira borbu s posljedicama koronavirusa'', kazao je Mahmuzić.

Prema njegovim riječima, odluka predviđa da će postojati mogućnost produženja mjera za sve grupe klijenata koje su pogođene pandemijom.

''Tako ćemo imati mogućnost produženja moratorija, koji je najvažniji za sve klijente, na novih šest mjeseci, a ono što je bitno je da će posebno pogođene grupe gospodarskih grana imati mogućnost da dobiju grace period na 12 mjeseci. Poslodavci, ali i sve razine vlasti su nam sugerirali da su ugostiteljstvo, prijevoz putnika, turističke agencije posebno pogođene pandemijom, ali i izvozničke grane. Sve te oblasti mogu biti obuhvaćene ili moratorijem ili grace periodom. Prema informacijama koje smo dobili, grace period je adekvatnija mjera za pogođene gospodarske grane'', istaknuo je Mahmuzić.

Video: Mahmuzić: Najpogođenije grupe privrednih grana biće obuhvaćene moratorijem ili grace-periodom

Dodao je i da će se novom odlukom napraviti širok dijapazon mogućnosti za banke da daju odgovarajuće mjere svim pogođenim segmentima, kako fizičkim licima, tako i gospodarskim subjektima.

Inače, prema podacima Agencije, zaključno s 10. kolovoza za aktivaciju moratorija kod banaka ukupno se prijavilo 54.913 korisnika kredita, od kojih je odobreno 46.025.

''Od odobrenih moratorija 42.793 se odnose na fizička lica, 3.232 zahtjeva su odobrena pravnim licima, a ukupan iznos kreditnih obveza iznosi 3,03 milijarde KM'', istaknuo je Mahmuzić.

Nakon borbe s posljedicama pandemije, nova odluka je, kako je kazao Mahmuzić, namijenjena stabilizaciji. Kako su ranije isticali iz Udruženja banaka u BiH, većina banaka ima procedure za jednostavnu i sigurnu komunikaciju s klijentima kojima odobrava jednu ili modalitet više mjera koje klijentima mogu pomoći da lakše premoste krizo razdolje, navodi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close