Obeshrabrujuće

Procjena MMF-a: Tone ekonomski rast u BiH

MMF je na ovaj način kada je BiH u pitanju dao lošije prognoze u odnosu na Svjetsku banku, koja nam je nedavno u 2019. godini prognozirala rast od 3,1 posto.
Gospodarstvo / Novac | 17. 10. 2019. u 08:18 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomski rast u BiH u ovoj godini neće biti 3,1 posto, kako je to Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao u travnju, već svega 2,8 posto, pokazuju najnovije procjene MMF-a.

Time smo došli do dodatno obeshrabrujućih procjena, pogotovo ako se uzme u obzir da nam je ova međunarodna institucija prije godinu dana predviđala rast od 3,5 posto u 2019.

Ili, ako ćemo biti praktičniji, prognozirani ekonomski rast nam je za 12 mjeseci otanjio za petinu. MMF je na ovaj način kada je BiH u pitanju dao lošije prognoze u odnosu na Svjetsku banku, koja nam je nedavno u 2019. godini prognozirala rast od 3,1 posto.

I to, međutim, nije kraj pesimističnim pokazateljima jer je MMF i za iduću godinu srezao prognoze rasta BiH, i to na 2,6 posto, a proljetos je izašao sa procjenom od 3,2 posto. Za 2024. godinu predviđen nam je rast od tri posto, što je opet drastičan pad u odnosu na raniju prognozu od 3,5 posto.

Uzrok politička situacija

Ekonomist i akademik Muris Čičić ističe da bi uzrok najnovijih prognoza MMF-a trebalo tražiti u političkoj situaciji u BiH, odnosno nemogućnosti vlasti da se konstituira i napravi kakav-takav smislen program zajedničkog djelovanja na putu daljeg ekonomskog razvoja.

"Ipak, ovi makroekonomski pokazatelji nikad se direktno ne prelivaju na stvarne okolnosti života građana, tako da će otprilike situacija ostati onakva kakva je i bila", rekao je za "Nezavisne" Čičić.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, prilično je, sarkastično nam kaže, iznenađen ovakvim procjenama MMF-a slušajući naše predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti.

"Ako njih slušamo, nikad nismo imali bolji rast i razvoj, niti bolje rezultate. Tako da je očito, bit ću sarkastičan, da je MMF poprilično pogriješio. Mi dolazimo u poziciju da se pitamo kome da vjerujemo", kaže Šatorović za "Nezavisne".

U nastavku se pita jesu li pogriješili "ovi koji nas uvjeravaju da nam je krasno i divno i da nam nikad nije bilo bolje", ili MMF koji nam "uvijek pošalje lošu prognozu s ciljem pripreme za dodatni kreditni aranžman".

"A taj aranžman će vlast, naravno, potpisati i dodatno zadužiti sva buduća pokoljenja u narednom razdoblju. Pravi prijatelji BiH otvorili bi pitanje da li nam treba ovoliko administracije koju ne može podnijeti, usudit ću se reći, ni Njemačka. Ovakva procjena MMF-a neće zabrinuti vlast", smatra Šatorović.

Inače, MMF u najnovijim procjenama predviđa stabilnu inflaciju u BiH koja će se zadržati na razini od 1,1 posto u 2019. godini s tim da će na kraju godine iznositi 1,2 posto. Projekcije su da bi u 2020. inflacija mogla skočiti na 1,4 posto, koliko bi trebalo da iznosi i na kraju iduće godine.

Deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini, prema MMF-u, iznosiće -4,8 posto, nakon prošlogodišnjih -4,1 posto. U idućoj godini projekcije su -4,9 posto, a za 2024. prognozira se povratak na -4,8 posto.

Međunarodni monetarni fond, inače, snizio je i procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini. MMF predviđa globalni rast od tri posto za 2019, što je pad od 0,3 posto u odnosu na procjene objavljene proljetos.

Američko-kineski trgovinski rat, kako navode iz MMF-a, spustit će rast globalne ekonomije u 2019. na najnižu razinu od financijske krize 2008/09. godine.

Neće biti recesije

U ovoj godini nema mjesta strahu od nove recesije, procjene su analitičara Raiffeisen banke.

Oni navode da turistički sektor ostaje jedna od oblasti s najvišim dvocifrenim stopama rasta, očekivanim pozitivnim doprinosom BDP-u te očekivanim prilivom prihoda od izvoza turističkih usluga iznad milijardu eura.

"Ne strahujemo od nove recesije u 2019. godini s obzirom na to da su loši pokazatelji u realnom sektoru donekle kompenzirani snažnim rastom maloprodaje i veleprodaje koje čine 21 posto BDP-a. On ukazuje i na snažan rast domaće potražnje i privatne potrošnje koja će biti ključni pokretač rasta ove godine", navode analitičari Raiffeisen banke.

Kopirati
Drag cursor here to close