Transparentnost

Primanja zaposlenih u bh. institucijama uskoro će biti online

Ova dva dokumenta, a na inicijativu Ureda koordinatora za reformu javne uprave, usvojilo je Vijeće ministara BiH u prosincu prošle godine
Gospodarstvo / Novac | 13. 06. 2019. u 15:18 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podaci o ukupna primanjima zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine uskoro bi se trebali biti dostupni javnosti te se nalaziti na internetskim stranicama bh. institucija.

Naime, Ured koordinatora za reformu javne uprave na konferenciji za novinare koja se održala u četvrtak u Sarajevu najavljeno je sa počekom istraživanja o primjeni Politike i Standarda proaktivne transparentnosti u institucijama Vijeća ministara BiH.

Ova dva dokumenta, a na inicijativu Ureda koordinatora za reformu javne uprave, usvojilo je Vijeće ministara BiH u prosincu prošle godine i zaključkom obavezalo institucije da provedu svih 38 standarda te da o tome obavijeste Ured koordinatora, priopćeno je iz Ureda.

''Radi se o 38 vrsta informacija koje je potrebno da institucije BiH imaju na svojim web stranicama, a između ostalog, odnose se na  informacije u oblasti javnih nabavki (od plana javnih nabavki do ugovora),  primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama, financijskih informacija kao što su budžeti i izvještaji o izvršenju budžeta, revizorski izvještaje, konkursi, pravilnici o unutrašnjoj organizaciji, te ukupna primanja zaposlenih u institucijama po svakom zaposlenom. Za objavu svih ovih vrsta informacija dobili smo i pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH'', rekao je državni koordinator za reformu javne uprave, Dragan Ćuzulan.

On je podsjetio da je Ured koordinatora za reformu javne uprave zajedno sa još tri institucije: Direkcijom za europske integracije, Agencijom za statistiku BiH i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, a kroz Program jačanja javnih institucija koji po nalogu savezne vlade Njemačke provodi njemački GIZ, još 2015. godine izradio Politiku i Standarde proaktivne transparentnosti. 

''Nama je cilj da ovi standardi postanu i zakonska obaveza , a kroz buduće izmjene Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH'', naglasio je Ćuzulan.

Ovom prilikom Dragan Ćuzulan i Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH potpisali su Memorandum o suradnji za korištenje namjenski izrađenog softvera za prikupljanje podataka od institucija.

Direktor Agencije za statistiku BiH rekao je da je ova institucija opredijeljena za proaktivan pristup objave informacija od javnog značaja te ocijenio uspješnom suradnju koje imaju državne institucije kroz Program jačanja javnih institucija.

Mathias Mühle, rukovoditelj Programa jačanja javnih institucija u njemačkom GIZ-u naglasio je spremnost Njemačke vlade da pomogne tijelima javne vlasti da unapređuju transparentnost jer je ona jedan od ključnih čimbenika za uspješnu provedbu reforme javne uprave, priopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close