Zabrana provjere

Primanja sudaca i tužitelja moraju biti tajna

Kako smatra Agencija, neprihvatljivo je da VSTV ima ulogu istražnog organa kada je u pitanju izvandredni način provjere financijskog izvještaja…
Gospodarstvo / Novac | 06. 03. 2019. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila je Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) da vrši obradu osobnih podataka sudaca i tužitelja prilikom izrade financijskih izvještaja i imovinskih kartona, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

''Vijeće je donijelo Pravilnik, kojim su nametnute obveze i izvršeno miješanje u pravo na privatnost sudaca, tužitelja i njihovih srodnika, protivno Zakonu o VSTV-u, Zakonu o jedinstvenom matičnom broju, ali i odredbama Konvencije o borbi protiv korupcije, a čime je došlo do kršenja odredbi o principu pravičnosti i zakonitosti'', stoji u rješenju Agencije.

Rješenje, na koje nema mogućnosti žalbe, doneseno je na osnovu prigovora koji je uputilo Udruženje sudaca Suda BiH, a podržalo Udruženje sudaca Republike Srpske, zbog odredbi Pravilnika Vijeća, koji propisuje podnošenje financijskih izvještaja nositelja pravosudnih funkcija i obuhvaća osobne podatke sudaca, tužitelja, bračnog druga i djece s kojima žive u domaćinstvu. 



U prigovoru je navedeno da su odredbe Pravilnika u suprotnosti s principima zakonske obrade osobnih podataka, a izražena je zabrinutost za moguću zloupotrebu financijskih podataka i ugrožavanja sigurnosti nositelja pravosudnih institucija u cijeloj BiH.

VSTV je usvojio Pravilnik, kojim su propisana pravila i procedure podnošenja financijskih izvještaja sudaca i tužitelja BiH, način provjere, obrade i objave, čuvanje i pristup financijskim izvještajima, a sve u svrhu sprječavanja i utvrđivanja postojanja sukoba interesa.

Prema Agenciji, uz odredbe Pravilnika, osim obrade osobnih podataka u svrhu sprječavanja sukoba interesa sudaca i tužitelja, proizlazi i obrada osobnih podataka u svrhu ispitivanja porijekla imovine i utvrđivanja financijskog disbalansa.

''Odredbe Pravilnika znatno proširuju svrhu obrade osobnih podataka u odnosu na onu koja je legitimna prema odredbama Zakona o VSTV-u'', stoji u rješenju.

Kako smatra Agencija, neprihvatljivo je da VSTV ima ulogu istražnog organa kada je u pitanju izvandredni način provjere financijskog izvještaja, a što propisuje i vršenje uvida u bankovne evidencije.

U sadržaju obrasca financijskog izvještaja, kako je propisano Pravilnikom, nalaze se i podaci o matičnom broju suca, tužitelja, bračnog druga i djece koja žive u istom domaćinstvu, a to je, prema Agenciji, suprotno Zakonu o jedinstvenom matičnom broju jer podatke kontrolor može obrađivati samo ako je to izričito propisano, što ovdje nije slučaj.

Kao sadržaj financijskog izvještaja stoji da suci i tužitelji navode podatke o srodnicima koji rade u pravosuđu, što je, prema Agenciji, u suprotnosti sa Zakonom o VSTV-u.

''Obrada osobnih podataka na način i u obujmu koji je propisan Pravilnikom zasniva se na proizvoljnosti, odnosno nadilazi ovlasti dane Zakonom o VSTV-u, a protivna je i drugim zakonskim propisima'', navedeno je u rješenju.

Agencija smatra da je neophodno pitanje financijskog izvještavanja sudaca i tužitelja normirati od strane zakonodavca i u skladu s Konvencijom o borbi protiv korupcije, a ne Pravilnikom Vijeća.

Na rješenje Agencije ne postoji mogućnost žalbe osim pokretanja upravnog spora pred Sudom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close