UNO

Prikupljeno 289 milijuna KM više nego lani

U prvih šest mjeseci porezni obveznici ostvarili su pravo na povrat PDV-a u iznosu od 662 milijuna KM, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima iznosili 2,917 milijardi KM ili za 251 milijun KM više u odnosu na isti
Gospodarstvo / Novac | 30. 07. 2018. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje BiH prikupila je u prvoj polovici ove godine 3,29 milijardi KM prihoda od neizravnih poreza ili za 289 milijuna KM više nego u istom periodu prošle godine, potvrđeno je Srni u UNO.

U prvih šest mjeseci porezni obveznici ostvarili su pravo na povrat PDV-a u iznosu od 662 milijuna KM, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima iznosili 2,917 milijardi KM ili za 251 milijun KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period. 

Odjeljenje za makroekonomsku analizu UNO navodi u svom biltenu da je nominalno izraženo u prvom polugodištu ove godine najveći rast prihoda od 117,5 milijuna KM zabilježen kod PDV-a, te da su prihodi od putarine porasli za 98 milijuna KM, od trošarina za 17,6 milijuna KM, a od carina za 8,3 milijuna KM. 

Isplate povrata PDV-a poreznim obveznicima povećane za 51,8 milijuna KM u prvom polugodištu, dok su isplate po osnovu međunarodnih projekata bile manje za 14,7 milijuna KM. 

Naplata prihoda od trošarina u prvom polugodištu bila je podložna snažnim oscilacijama, gdje se mjesečni raspon stopa rasta kretao od negativnih 11 odsto do pozitivnih vrijednosti od 21 posto. 

Rast cijena nafte na svjetskom tržištu proteklih mjeseci uzrokovao je povećanje maloprodajnih cijena derivata nafte u BiH u nekoliko navrata, što se negativno odrazilo na potrošnju derivata i naplatu prihoda od trošarina. 

Ukupna naplata trošarina na grupaciju proizvoda koju čine pivo, alkohol, alkoholna i bezalkoholna pića u prvom polugodištu je bila na nivou prošlogodišnje.  Naplata putarine u prvom polugodištu realizirana je u okviru očekivanja. 

Naplata prihoda od carina u prvom polugodištu bila je podložna snažnim oscilacijama, kao posljedica oscilacija u uvozu dobara iz EU koje su pod režimom carina, te uvoza dobara iz trećih zemalja. 

Za razliku od siječnja i travnja, kada je ostvaren rast prihoda od 16 do 17 posto, u lipnju su naplaćeni prihodi bili veći samo za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. 

Odjeljenje za makroekonomsku analizu UNO BiH tvrdi da naplatu prihoda od carina nije ugrozila ni adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer su se očekivani negativni efekti u cijelosti neutralizirani rastom uvoza iz EU i trećih zemalja. 

Kopirati
Drag cursor here to close