Oprez iz Azije

Prijeti najgora recesija od 1930.-ih?

Burze podržava i nada ulagača da je širenje koronavirusa u svijetu blizu vrhuncu i da će vlasti uskoro početi labaviti restrikcije uvedene kako bi se suzbilo širenje virusa.
Gospodarstvo / Novac | 15. 04. 2020. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno nakon upozorenja MMF-a da zbog koronakrize predstoji najgora globalna recesija od 1930.-ih godina, što će ostaviti duboke tragove na poslovnim rezultatima kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 0,3 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u mjesec dana, piše Hina.

Blokada

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, a blago su, 0,4 posto, porasle i cijene dionica u Singapuru. No, u Hong Kongu, Šangaju i Australiji burzovni su indeksi skliznuli između 0,1 i 0,6 posto.

Unatoč jučerašnjem snažnom skoku cijena dionica na Wall Streetu, azijski su ulagači oprezni zbog predstojeće recesije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je jučer da bi globalno gospodarstvo ove godine moglo pasti tri posto zbog pandemije koronavirusa.

"Blokada (zbog suzbijanja pandemije) potaknut će najgoru recesiju od Velike depresije, daleko goru nego u vrijeme globalne financijske krize", poručio je MMF.

Bruce Kasman, skonomist u JPMorgan banci, upozorava da će to ostaviti duboke tragove na zaradama kompanija.

Smanjenje kamate

''Globalne zarade mogle bi na vrhuncu u ovoj godini pasti i do 70 posto. Čak i ako se ostvari snažan odskok gospodarstva iz recesije, očekujemo da će globalne zarade na kraju iduće godine biti oko 20 posto ispod razina koje su se očekivale prije pandemije'', piše Kasman u osvrtu na situaciju na tržištima.

Kako bi podržala svoje gospodarstvo, kineska središnja banka jutros je snizila ključnu srednjoročnu kamatnu stopu na rekordno nisku razinu, što bi trebalo dovesti do smanjenja kamata na kredite.

Burze podržava i nada ulagača da je širenje koronavirusa u svijetu blizu vrhuncu i da će vlasti uskoro početi labaviti restrikcije uvedene kako bi se suzbilo širenje virusa.

Što se prije restrikcije olabave ili ukinu, to bi prije najveća svjetska gospodarstva mogla izaći iz recesije.

No, prerano ukidanje restrikcija moglo bi dovesti do drugog vala širenja zaraze, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio.

Cijene nafte

Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 98,85 bodova, najniže razine u dva tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,22 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,65 na 107,05 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0985 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0945 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer se ulagači nadaju da će neke zemlje iskoristiti sadašnje niske cijene kako bi povećale svoje zalihe nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,25 posto, na 29,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,4 posto, na 20,60 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close