Službeno

Prihodi UNOBiH 2 milijarde i 939 milijuna, od trošarina na gorivo 120 milijuna KM

Iz sredstava koje prikupi UNO sa više od 80 posto financiraju se sve razine vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko Distrikt, županije u FBiH i općine u cijeloj BiH.
Gospodarstvo / Novac | 03. 06. 2018. u 13:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihodi od neizravnih poreza u Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci ove godine iznosili su dvije milijarde i 939 milijuna KM i veći su za 250 milijuna KM ili 9,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2017., potvrđeno je danas iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO). 

Preciziraju da je samo u svibnju prikupljeno 650 milijuna KM neizravnih poreza, što je za 73 milijuna KM više u odnosu na svibanj 2017. godine. 

Iz sredstava koje prikupi UNO sa više od 80 posto  financiraju se sve razine vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko Distrikt, županije u FBiH i općine u cijeloj BiH.   

Nakon izvršenih povrata PDV-a u iznosu od 554 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi za pet mjeseci, koji su otišli u raspodjelu korisnicima, iznosili su dvije milijardu i 388 milijuna KM i veći su za 200 milijuna KM ili za 9,1 posto u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom razdoblju 2017. 

Za financiranje državnih institucija raspoređen je iznos od 306 milijuna KM. Ostatak sredstava uplaćen je na račun Federacije BiH i to milijardu i 272 milijuna KM, Republike Srpske 637 milijuna KM i Brčko Distrikta 71 milijun KM. 

I po osnovu posebne putarine za izgradnju autocesta (0,10 KM), koja se naplaćivala u mjesecu siječnju 2018. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 6,5 milijuna KM, Republika Srpska 4,3 milijuna KM i Distrikt Brčko 0,2 milijuna KM. 

U priopćenju UNO se podsjeća da je od početka veljae 2018. godine, od kada su u primjeni izmjene i dopune Zakona o trošarinama u BiH i od kada se naplaćuje posebna cestarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa. 

''Na ovom podračunu trenutno se nalazi 97 milijuna KM namijenskih sredstava za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta u BiH. Ovo su sredstva prikupljena u veljači, ožujku i travnju, a uskoro će se ovim sredstvima dodati i prihodi prikupljeni u svibnju 2018. godine, tako da se očekuje iznos veći od 120 milijuna KM'', navode iz UNO.  

Raspodjela prihoda od posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta u BiH, UNO će izvršiti nakon što Upravni odbor dosnese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih prihoda korisnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close