UNO BiH

Premašili smo rekorde iz 2018. u prikupljanju poreza

Naglasio je da bi, bez pomoći Europskog povjerenstva, kroz financiranje brojnih projekata, bili slabiji rezultati UNO, ključne za fiskalnu stabilnost svih razina vlasti u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 10. 06. 2019. u 16:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine Miro Džakula izjavio je danas da su u proteklih pet mjeseci prikupili na jedinstveni račun za 265 milijuna KM više sredstava u odnosu na rekordnu 2018. godinu te da je cilj da njihov rad bude jednak carinskim i poreskim administracijama u Europskoj uniji. 

Naglasio je da bi, bez pomoći Europskog povjerenstva, kroz financiranje brojnih projekata, bili slabiji rezultati UNO, ključne za fiskalnu stabilnost svih razina vlasti u BiH. 

Nakon što je s veleposlanikom Lars Gunnar Wigemarkom, šefom Izasanstva EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH otvorio novu carinsku laboratoriju UIO, istaknuo je da je vrijednost opreme više od 400.000 eura, a financirana je iz IPA sredstava. 

''UNO planira uvesti certificiranu carinsku laboratoriju za uzimanje uzoraka, a da referentna laboratorija bude iz zemalja EU, čime bi podiglo carinsko tarifiranje i spriječili moguće zloupotrebe'', naglasio je Džakula. 

Posao tarifiranja carinske robe radit će samo UIO. 

''Ne želimo da neke druge institucije, osim UNO, rade naš posao ispravnog tarifiranja carinske robe, koja se uvozi'', rekao je Džakula. 

Veleposlanik Lars Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH je rekao da BiH ima određen stupanj pripremljenosti kada je riječ o usklađenostima s principima carinske unije, u kontekstu jedinstvenog europskog tržišta. 

''U tom smislu vrlo je važno da BiH nastavi da usklađuje svoje carinske propise'', rekao je Wigemark. 

Pozvao je UNO da se u što većoj mjeri oslanja na e-potpis u procesu carinjenja, na isti način kako se to radi i u postupku oporezivanja. 

Direktor UNO Miro Džakula je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je RS-u, odlukom Suda BiH, do 11. rujna, zabranjeno da blokira račun UNO s ciljem naplate ranijeg duga. 

Kaže da se o konačnom rješenju moraju dogovoriti nadležni predstavnici vlasti i Upravni odbor UNO.

Kopirati
Drag cursor here to close