Jusko

Prema onome što pričaju kao da će bez usvajanja zakona o akcizama ... život stati!

''Na narednim sjednicama ćemo samo biti promatrači koji će uzimati riječ u određenim diskusijama, ali kada je u pitanju apliciranje za projekte, bez usvajanja zakona o akcizama to neće biti moguće'', rekao je ministar Jusko.
Gospodarstvo / Novac | 13. 12. 2017. u 12:47 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko  danas je u Sarajevu, tijekom druženja s novinarima, kazao  ako se ne usvoji zakon o akcizama  da možemo očekivati svaki dan pismo od Europske komisije u kojem stoji da je pola milijarde KM preusmjereno u druge zemlje.  

''Više puta sam istaknuo, nije samo riječ o ovih pola milijarde KM. Riječ je o velikom broju projekata koji slijede u budućnosti. Mi, ne da nećemo moći aplicirati, nego maltene, na narednim sjednicama ćemo samo biti promatrači koji će uzimati riječ u određenim diskusijama, ali kada je u pitanju apliciranje za projekte, bez usvajanja zakona o akcizama to neće biti moguće'', istaknuo je ministar Jusko.     

Pojasnio je da usvajanjem zakona o akcizama ''mi stječemo pravo korištenja pola milijarde KM iz Trsta i  na oslobađanje investicijskog toka u iznosu od otprilike oko milijardu''.

''Bez toga, apsolutno ništa od svega toga neće biti moguće. Ne samo da nećemo moći koristiti ta sredstva i planirana sredstva, nećemo moći apsolutno aplicirati za neka nova'', kazao je ministar Jusko, te dodao da će pratiti kakva će biti odluka bh. parlamentaraca kada je u pitanju usvajanje zakona o akcizama.          

Set zakona koji se odnose na akcize nedavno je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a preostalo je još da ga razmatra Zastupnički dom državnog parlamenta.

Vijeće ministara BiH je ranije utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama. Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Kako je ranije priopćeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanje ovog zakona bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih gospodarskih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close