Lažne nade

BiH 'preveslala' MMF: Prekinuti pregovori za novi kredit

Ovo je još jedan dokaz kako se naši političari (ne)odgovorno ponašaju
Gospodarstvo / Novac | 14. 01. 2021. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti BiH su prekinule kontakte s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu, koji je najavljivan protekle godine.

Po svemu sudeći, vlasti BiH su ponovo obmanule MMF, jer su prihvatile novac MMF-a za hitno saniranje posljedica korone sredinom godine, a zauzvrat su obećale da će taj aranžman biti priprema za dugotrajniji aranžman, koji je trebalo da uslijedi nekoliko mjeseci kasnije. Nakon što su vlasti dobile i potrošile novac MMF-a za hitne situacije, zatražena je odgoda pregovora o novom aranžmanu nakon izbora, a sada vlasti pokazuju nezainteresiranost da se pregovori o novom aranžmanu zaključe.

Bh. vlasti nezainteresirane za pregovore

Kako je "Nezavisnim" potvrdio Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu, od kada je 17. prosinca održan posljednji sastanak na kojem se razgovaralo o novom aranžmanu, nije stigao nijedan zahtjev bh. vlasti za nastavak pregovora.

"Našu pažnju sada preusmjeravamo na završetak konzultacija u skladu s članom IV. Naše osoblje priprema izvještaj, koji ćemo predstaviti Izvršnom odboru MMF-a krajem februara", rekao nam je Jewell.

Kako je pojasnio, MMF ima obavezu da prema članu IV napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, a to je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice. MMF je prvo sačekao da bh. vlasti ispune svoje obaveze i zaključe aranžman, nakon čega je planirano pisanje izvještaja. S obzirom na to da od aranžmana nema ništa, MMF će sada napisati izvještaj bez njega, a o novom aranžmanu bi se ponovo počelo razgovarati, najvjerojatnije, na proljeće.

Gdje je zapelo

Pregovori o novom aranžmanu zapeli su na obavezi uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanju obaveza Energetske zajednice zbog kojih je BiH u kršenju svojih europskih obveza, novom osuvremenjenom zakonu o elektronskom potpisu i još nekoliko uvjeta.

Jewell je pojasnio da je registar važan jer pomaže u suzbijanju pranja novca, a sličan registar već funkcionira kad su u pitanju pravne osobe.

Republika Srpska, podsjećanja radi, nije pristala na ove uvjete, jer smatra da bi to predstavljalo prenos nadležnosti na eazinu BiH.

MMF je sredinom godine odobrio 330 milijuna eura pomoći u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI) za borbu protiv krize izazvane kovidom, ali nakon toga bh. vlasti više od mjesec dana nisu povlačile novac, koji je stajao na računu Središnje banke BiH.

U Ministarstvu financija i trezora Vijeća ministara BiH kažu "Nezavisnim" da nemaju informacije o tome bi li i kada mogao biti zaključen novi aranžman.

"Zoran Tegeltija kao predsjedavajući Fiskalnog svijeća i kao guverner BiH u MMF-u ima direktne kontakte, a nakon toga obavještava ostale članove Fiskalnog vijeća, dostavlja se pismo namjere ili neki drugi dokumenti i počinju pregovori", pojasnili su nam oni.

Bez informacija

Ni u Ministarstvu financija RS nisu imali informacije o tome može li se i kada očekivati novi aranžman, te su naglasili da će obavijestiti javnost čim bude bilo novih informacija.

Vlasti BiH trebalo je da zaključe produženi aranžman na najmanje tri godine, a uz ovaj aranžman trebalo je da budu povezane neke od reformi potrebnih za europski put BiH. Također, kako su mediji ranije pisali, i ostali programi međunarodne zajednice su vezani za aranžman s MMF-om. Tako su, na primjer, iz Delegacije EU potvrdili da će polovina njihove pomoći od 250 milijuna eura za suzbijanje posljedica kovida biti uvjetovana drugim međunarodnim programima, poput aranžmana s MMF-om.

Kopirati
Drag cursor here to close