Počinju pregovori

Hoće li se MMF smilovati?

Međunarodna zajednica će inzistirati na ispunjavanju svih uvjeta, a posebno onih koji se odnose na stvaranje jedinstvenog registra fizičkih osoba pri Centralnoj banci BiH, što u RS vide kao prijenos nadležnosti.
Gospodarstvo / Novac | 05. 04. 2021. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održat će sutra sastanak s predstavnicima BiH u vezi sa zastojem u provođenju reformi, a jedna od tema će biti u vezi s uvjetima za novi aranžman s ovom međunarodnom financijskom organizacijom.

Kako je rečeno "Nezavisnim", svi čekaju ishod tog sastanka, a postoje očekivanja, mada, kako je rečeno, neosnovana, da bi MMF mogao odustati od uvjetima koji su postavljeni pred BiH kako bi bio odobren novi produženi aranžman.

Kako saznaju, međunarodna zajednica će inzistirati na ispunjavanju svih uvjeta, a posebno onih koji se odnose na stvaranje jedinstvenog registra fizičkih osoba pri Centralnoj banci BiH, što u RS vide kao prijenos nadležnosti.

Andrew Jewell, stalni predstavnik MMF-a u BiH, kaže da je MMF spreman nastaviti pregovore u svakom trenutku.

"Da bi se pregovori uspješno mogli završiti, vlasti bi se trebalo suglasiti o reformama s kojima se odavno kasni, a od kojih će koristi imati obični građani. Cilj novog aranžmana je ne samo da pomogne BiH da prođe kroz trenutnu krizu s covidom, nego i da izgradi temelj za brži i inkluzivniji ekonomski razvoj u budućnosti", rekao je Jewell.

U Ministarstvu financija RS nisu željeli u ovom trenutku otvarati karte, te su pojasnili da će se o svemu izjasniti nakon sutrašnjeg razgovora s misijom MMF-a. Odgovore nisu poslale ni njihove federalne kolege, dok je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao da je MMF previše na periferiji svih događanja u vezi s pandemijom virusa korona u trenutku kada je potrebna financijska podrška ne samo BiH, već svim zemljama koje se suočavaju s ogromnim troškovima u zdravstvenom sektoru, ali i potrebi da pomognu realnom sektoru.

Tegeltija je za RTRS rekao da uskoro počinje proljetno zasjedanje MMF-a, te da će iskoristiti priliku da iznese svoj stav i kako on vidi situaciju, jer nije u redu da MMF bude po strani u vrijeme pandemije.

Osim uspostavljanja središnjeg registra, uvjeti se odnose i na usvajanje zakona o električnoj energiji i plinu u skladu s Trećim energetskim paketom Energetske zajednice, te zakona o elektronskom potpisu na državnoj razini.

U Centralnoj banci (CB) BiH za "Nezavisne" kažu da bi registar računa fizičkih osoba omogućio da ovlaštene institucije imaju pouzdan i transparentan uvid u stanje na bankovnim računima fizičkih osoba kod komercijalnih banaka.

"Slično kako već funkcionira registar za pravne osobe. CB BiH bi prikupljala informacije na jednom mjestu i davala ih onima koji treba da nadziru i sprovode istrage. Kontrolu transakcija bi sprovodile druge institucije, kako već to sada funkcionira, ali bi registar omogućio puno bolji nadzor i sprečavanje nezakonitih radnji", naglašeno je u odgovoru.

"Nezavisne" također neslužbeno saznaju da je prijedlog iz RS-a bio da registar ostane na razini RS, ali da bi nadležni organi imali mogućnost da u svakom trenutku mogu zatražiti uvid u stanje bilo kog računa za koji postoji opravdani interes. Kako je rečeno, ovo je odbijeno jer nije bilo moguće uspostaviti tehničku garanciju da sporni podaci ne bi mogli biti izbrisani ili premješteni na druge račune prije nego što nadležni organ uspostavi uvid. 

Kopirati
Drag cursor here to close