PDV

Poziv na e-PDV registraciju ili slijedi prinudna naplata

Zahtjev za registraciju do danas nije podnijelo 1.879 obveznika, koji su to dužni uraditi.
Gospodarstvo / Novac | 05. 02. 2019. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Uprave za neizravno oporezivanje u BiH uputili su zadnji poziv svim poreznim i trošarinskim obveznicima da, ukoliko to nisu uradili, što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga, prije svega elektronsko podnošenje PDV i trošarinskih prijava. 

Zahtjev za registraciju do danas nije podnijelo 1.879 obveznika, koji su to dužni uraditi, priopćeno je iz UNO-a BiH. 

PDV i trošarinske prijave za siječanj ove godine, čiji rok za dostavljanje u UIO ističe 10. veljače 2019. (preciznije 11. veljače), mogu se u Upravu dostaviti isključivo elektronskim putem. 

''To konkretno znači da svi oni obveznici koji nisu izvršili registraciju za elektronske usluge, neće moći podnijeti poreske prijave'', upozoravaju iz UNO-a BiH. 

Naglašavaju i da će takvim postupanjem počiniti prekršaj za nepoštivanje propisa iz oblasti indirektnih poreza i UNO-a će po službenoj dužnosti za sve takve obveznike izvršiti razrez porezne obveze i izdati nalog za prinudnu naplatu. Osim toga, obveznicima koji ne podnesu poresku prijavu bit će izdani prekršajni nalozi i to istovremeno i pravnim subjektima i odgovornim osobama. 

Iz UIO BIH podsjećaju da od početka 2019. svi porezni obveznici moraju isključivo elektronskim putem podnositi PDV i trošarinske prijave, te da više ne postoji mogućnost dostavljanja prijava u papirnom obliku, kao što je bio slučaj tijekom 2018., koja je bila prelazno razdoblje i u kojoj su se prijave mogle u UIO dostavljati ili elektronski ili u papirnom obliku.  

Od početka 2018. do danas za elektronsku komunikaciju sa UNO registriralo se 44.120 poreznih obveznika, dok je 1.879 obveznika još uvijek u obvezi da se registrira. 

Iz UNO-a pozivaju sve one obveznike koji se još nisu registrirali da dođu u prostorije Uprave u regionalnim centrima Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla i registraciju završe na licu mjesta. 

Ukoliko obveznici već duže vremensko razdoblje podnose prijave s nulama, i nemaju namjeru dalje poslovati trebaju hitno podnijeti zahtjev za deregistraciju i izaći iz sustava obveznika indirektnih poreza, kako ne bi bili u prekršaju od 11. veljače 2019. 

Korištenjem elektronskih usluga UNO-a, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obveze po osnovu indirektnih poreza. 

U svakom trenutku imat će pristup svojim podatcima na E-PORTALU, prije svega podatcima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika neizravnih poreza, podatcima s porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i slično. 

UNO na ovaj način otvara novo poglavlje u komunikaciji s poreznim obveznicima.


 

 

S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo pet dana da svi porezni obveznici izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV-a i trošarinskih prijava, iz UNO-a pozivaju da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem E-PORTALA Uprave za neizravno oporezivanje na linku: https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/ .

Kompletna informacija i uputstva za registraciju na E-PORTAL, kao i za podnošenje prijava nalaze se na web stranici UNO-a na linku: http://www.new.uino.gov.ba/bs/e--PDV. 

Za sva dodatna pitanja obveznici mogu kontaktirati PDV info liniju na broj telefona 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201, 0513/335-363.

Kopirati
Drag cursor here to close