Republika srpska

Povećavaju se mirovine

Gospodarstvo / Novac | 26. 09. 2017. u 08:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić rekao je kako će Fond bez bilo kakvih poteškoća provesti najavljeno izvanredno povećanje penzija od tri posto, za šta je potrebno više od 30 milijuna KM godišnje.

Milić je istaknuo da će više od 258.000 umirovljenika prilikom isplate mirovina 10. studenog imati uvećan iznos, najavivši da će se krajem prvog kvartala sljedeće godine raspravljati o dodatnom povećanju od dva posto, čime će zahtjev za povećanjem od pet posto biti u potpunosti ispunjen, prenijela je Srna.

"Potraživanja po osnovu neplaćenih doprinosa su velika i 30. lipnja iznosila su više od 476 milijuna KM, što predstavlja sredstava za gotovo šest isplata mirovina", rekao je Milić za Nezavisne novine.

Tvrdi kako se obveze Fonda prema dobavljačima po osnovu isporučene robe i usluga i bruto plaća prema zaposlenima uredno izmiruju.

Kada je riječ o invalidskoj mirovini, Milić je rekao kako se protiv prevara bore kroz dosljednu primjenu zakonskih propisa u ovoj oblasti, te podsjetio i na akciju "Stop prevarama, do penzije pošteno" koju uspješno provode već pet godina.

"Po raznim osnovama, otkrivajući prevare, ostvarili smo uštedu više od 30 milijuna KM u posljednjih pet godina", naveo je Milić te ocijenio kako je najznačajniji efekt prelaska na trezorski princip poslovanja lakše osiguravanje nedostajućih sredstava, veće jamstvo u redovnosti i isplati mirovina, pa i poboljšanje likvidnosti proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close