Vlada Federacije

Povećane invalidnine i naknade braniteljima

Utvrđen je i koeficijent 1 (jedan) za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, za razdoblje rujan-prosinac 2020. godine.
Gospodarstvo / Novac | 28. 08. 2020. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila koeficijent 1 (jedan) za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH (invalidnina), za razdoblje rujan-prosinac 2020. godine.

Na osnovu ovog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za 2020. godinu, bit će utvrđena visina mjesečnih novčanih primanja ličnih i porodičnih naknada korisnika prava boračko-invalidske zaštite za razdoblje rujan-prosinac 2020. godine, u skladu s odredbama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kao i za korisnike prava boračko-invalidske zaštite koji su to pravo stekli do 6.4.1992. godine, u skladu s propisima iz člana 69. stav 2 . Zakona o pravima branilaca i članova njihovih obitelji.

Ovakav koeficijent predstavlja povećanje za 2,07 posto, odnosno planirano povećanje za razdoblje rujan-prosinac 2020. godine iznosi oko 1.746.400 KM, te uz primjenu osnovice od 867,50 KM, treba da osigura mjesečne isplate invalidnina za ove razdoblje, u iznosima koji su u skladu s odobrenim proračunom Federacije BiH za 2020. godinu, objavila je Vlada FBiH nakon sjednice u Mostaru.

Utvrđen je i koeficijent 1 (jedan) za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, za razdoblje rujan-prosinac 2020. godine.

Na osnovu ovog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade u 2020. godini, bit će utvrđena visina mjesečnih novčanih primanja dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za razdoblje rujan-prosinac 2020. godine.

Ovaj koeficijent, također, predstavlja povećanje za 2,07 posto za razdoblje rujan-prosinac 2020. godine, odnosno povećanje za oko 102.800 KM, te uz primjenu obračunske osnovice od 641,66 KM, treba osigurati mjesečne isplate naknada za ovo razdoblje u iznosima koji su u skladu sa odobrenim proračunom FBiH za 2020. godinu.

Isti koeficijent utvrđen je i za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje srpanj - rujan  2020. godine (treći kvartal) u okviru Tekućeg transfera pojedincima - Transfer za implementaciju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji - novčana egzistencijalna naknada, utvrđenog proračunom FBiH za 2020. godinu. Visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade bit će utvrđena na osnovu ovog koeficijenta i iznosa utvrđenog u članu 22. stav (1) Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close