Jednostavan shopping

Potrošili smo 2,4 milijuna KM na online kupovinu

Građani BiH putem interneta najviše naručuju odjeću, obuću i kozmetiku.
Gospodarstvo / Novac | 24. 07. 2019. u 09:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od siječnja do lipnja u našu su zemlju ušle čak 2.193 pošiljke putem interneta. Svjetski trend ''kupovine iz fotelje'' tako sve više uzima maha i kod nas. Jednim klikom zaobiđu se gužve u shopping centrima, čekanja na kasi, presvlačenja u kabinama. 

Prednost je i to što se u virtualnoj robnoj kući može na jednom mjestu naći sve, od igle do lokomotive. I to bukvalno.

Već drugu godinu isto

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH, kazao je da je najveći broj pošiljki uvezen za pola godine ocarinjen u Sarajevu, zatim Banja Luci i Mostaru.

''Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje u šest mjeseci ove godine pri poštama u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru ukupno je ocarinila 2.193 pošiljke, čija je vrijednost iznosila 2,4 milijuna KM. Skoro identično bilo je i prošle godine'', ističe Kovačević.

Građani BiH putem interneta najviše naručuju odjeću, obuću i kozmetiku.

''Riječ je uglavnom o robi za vlastite potrebe. Rijetko se dogodi da se naručuju veće količine. Kada se radi o vrsti i količini robe, mora biti vidljivo da ona nije namijenjena daljnjoj prodaji u BiH'', kazao je Kovačević, prenosi Avaz.

Zabranjena kupovina suplemenata

Ratko Kovačević ističe da je veliki broj upita i za narudžbu raznih vrsta tableta, kapsula, ulja, masti koji služe u zdravstvene svrhe.

''Takva vrsta robe ne može se naručivati putem interneta, jer je u pitanju zdravlje ljudi. Slanje lijekova u poštanskim pošiljkama također nije dozvoljeno. Također, ne mogu se naručivati na ovakav način proizvodi biljnog i životinjskog porijekla'', pojašnjava Kovačević.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da će vremenom klasični način kupovine izgubiti bitku s online kupovinom te da je to najsuvremeniji način kupovine.

Kopirati
Drag cursor here to close