Teška situacija ...

Potrošački optimizam na nuli, kupci strepe zbog Brexita

Britanski trgovci ovog su Božića zabilježili najgore prodajne rezultate u zadnjih 10 godina, piše Guardian.
Gospodarstvo / Novac | 10. 01. 2019. u 15:26 Novac.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski trgovci ovog su Božića zabilježili najgore prodajne rezultate u zadnjih 10 godina, piše Guardian.

Prosinac je tako bio prvi mjesec od 2008. godine u kojem je rast prodaje pao na nulu, a u odnosu na isti mjesec prošle godine ukupna je prodaja pala za 0,7 posto. Loši su rezultati pogodili sve sektore, osim prodaju hrane koja je u istom razdoblju porasla za 0,6 posto.

Suprotno očekivanju, rast plaća u Ujedinjenom Kraljevstvu od 3 posto i pad inflacije nije utjecao na raspoloženje kupaca koji još uvijek strepe zbog Brexita. Na prihode, ali i potrošački optimizam, Britanaca najviše je utjecalo povećanje cijena goriva i komunalnih usluga. No, nije lako ni trgovcima.

''Trgovci su spremni suočiti se s tim izazovom, ali paralelno se moraju boriti s rastućim troškovima koje je nametnula vlada – od naknade za pripravništvo, povećanja plaća do većih kamatnih stopa za poslovne kredite'', kazala je Helen Dickinson, izvršna direktorica BRC-a, britanskog udruženja trgovaca.

Rast online prodaje, također, je zabilježio pad u odnosu na prošlu godinu. No, gledajuću ukupno, udio internet prodaje skočio je za 2 posto.

Da je to nedovoljno, uzme li se u obzir to da su klasični, ali i online trgovci drastično spuštali cijene kako bi privukli kupce, smatra Paul Martin, šef sektora trgovine u KPMG-u, tvrtki za istraživanje tržišta.

''Ako se prodajne marže ne poboljšaju u idućih nekoliko mjeseci, vlasnici trgovina morat će početi razmišljati o zatvaranju prodajnih mjesta i otpuštanju osoblja'', upozorio je Martin.

 

Kopirati
Drag cursor here to close