RS

Potrebno pet mirovina da 'pokriju' potrošačku korpu

Nije teško zaključiti da je životni standard ''narodnih'' zastupnika značajno veći od prosjeka standarda ostalih građana u RS-u.
Gospodarstvo / Novac | 02. 06. 2018. u 13:12 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) je potrošačka korpa u ožujku iznosila 1.894,34 i bilo je potrebno pet prosječnih mirovina u tom bh. entitetu kako bi osobe iz najstarije kategorije stanovništva samo jedan mjesec preživjele dostojanstvene – upozorili su iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ističu da pomaka ima, kada je u pitanju iznos mirovine u RS, ali da je dinamika spora i da ogroman broj umirovljenici ne osjeti te pomake.

Upozoravaju i da radnici odlaze iz tog bh. entiteta.

Podatak o smanjenju nezaposlenih na 112.333 u ožujku ove godine bi, smatraju u CCI-u, u svim drugim okolnostima bio potpuno pozitivan, ali u konkretnom slučaju, ne postoji jasna predstava o tome koliko je građana napustilo RS i BiH u potrazi za egzistencijom, te koliko je njih "skinuto" sa evidencije zbog kašnjenja u prijavljivanju.

''Broj građana koji privremeno ili trajno napuštaju prostor RS u ovom trenutku nije poznat, ali je izvjesno da značajan broj mladih, ali i onih građana koji su u srednjoj životnoj dobi, odlazi sa ovih prostora u potrazi za materijalnom egzistencijom, koju ne mogu na kvalitetan način ostvariti u svojoj matičnoj državi, entitetu, kantonu i lokalnoj zajednici u kojoj žive'', navedeno je u izvještaju CCI-a o monitoringu rada zakonodavne i izvršne entitetske vlade u prva tri mjeseca ove godine.

Dodaju i da su podaci o smanjenju broja nezaposlenih vrlo relativni i ne mogu biti pouzdani u smislu da su ti građani pronašli zaposlenje u BiH ili RS, jer je sigurno da je značajan broj onih koji su otišli iz RS u potrazi za poslom.

''Ni na pomolu nema regulative ni sredstava za osiguranje socijalnog minimuma za nezaposlene osobe, tako da je nejasno od čega i na koji način živi ova populacija'', upozoravaju iz CCI-a.

Zakone, koji bi trebalo da poprave i položaj nezaposlenih, trebalo je da usvoje dobro plaćeni zastupnici Narodne skupštine RS-a.

U CCI-u smatraju da su entitetski parlamentarci zaista privilegirani u odnosu na građane koji zastupaju, jer je, uz minuli rad, prosječna plaća profesionalnog zastupnika oko 3.000 KM.

I zastupnici, koji primaju paušal od 1.785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu plaću za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina onih koja nije profesionalizirala svoj status, faktički ostvaruje dupla primanja.

Nije teško zaključiti da je životni standard ''narodnih'' zastupnika značajno veći od prosjeka standarda ostalih građana u RS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close