Bevanda

Potpis za 33,1 milijuna eura na 32 godine

Gospodarstvo / Novac | 13. 05. 2020. u 11:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MFT / Ministar Bevanda očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas ugovor o zajmu sa šefom  Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Saliansom čime je odobreno  33,1 milijun eura pomoći BiH namjenjenih za prevenciju Covid- 19, priopćilo je Ministarstvo financija i trezora BiH.

Ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.Kako je priopćeno, ministar Bevanda zahvalio se predstavnicima Svjetske banke na razumijevanju i brzoj rekaciji kako bi bila osigurana sredstva u borbi protiv virusa Covid -19 u BiH.

''Novac je namijenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i bit će na njih i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uvjeti su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda'', naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora. 

Implementatori projekta u Federaciji BiH, kojoj pripada 19.859.900 eura, su federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Republici Srpskoj pripada 13.240.100 eura i projekt provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

''Ministar Bevanda očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno sukladno uvjetima zajma, te naglasio značaj ovoakvih projkata u momentima kada se cijeli svijet susreće s teškim posljedicama pandemije i to ne samo zdravstvenim nego socijalni i ekonomskim'', navelo je Ministarstvo i dodalo kako je cilj ovog projekta, između ostalog, ''prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija Covid-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sustava javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close