Skok u Srpskoj

Poskupjeli brašno i gorivo

Osim skoka cijene brašna i mogućeg porasta cijene pekarskih proizvoda, gorivo na benzinskim crpkama posljednjih nekoliko dana poskupjelo je od tri do četiri pfeninga...
Gospodarstvo / Novac | 01. 09. 2018. u 09:53 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena brašna po kilogramu veća je dva pfeninga, dok se u narednom periodu očekuje da dođe do još većeg skoka za još dodatnih šest pfeninga, potvrdio je za Nezavisne novine Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS.

Naime, kako kaže Kos, do poskupljenja dolazi zbog toga što je cijena pšenice na svjetskom tržištu porasla od 30 do 40 eura po toni, a to se automatski prenosi i na mlinske proizvode.

Godina loša za pšenicu

''Budući da je ova godina bila loša za pšenicu, te je 70 posto pšenice završilo kao stočna hrana, svjetske burze su odreagirale skokom cijena. Te su cijene otišle od 15 do 20 posto do sada, a očekuje se da će otići i više, jer je sve manje pšenice za ljudsku ishranu'', rekao je banjalučkim novinama je Kos.

Dodao je da će se skok mlinskih proizvoda događati postupno i da vreća brašna od 25 kilograma košta, zavisno od proizvođača i tipa, od 16 do 20 maraka.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina, ističe kako je već došlo do poskupljena brašna, kako u semberskim mlinovima, tako i brašna koje dolazi iz uvoza, odnosno iz Srbije.

''Cijena je već viša dva do tri pfeninga po kilogramu, ali u narednom periodu očekuje se da poskupi i od pet do osam pfeninga'', kazao je Pelemiš za Nezavisne i dodao da će u skladu s tim vjerojatno doći i do poskupljenja pekarskih proizvoda.

Poskupljenje kruha

''Sigurno će biti veće cijene kruha i peciva za 15 do 20 posto, jer moramo da pratimo cijenu repromaterijala tako što usklađujemo cijenu brašna i pekarskih proizvoda'', ističe Pelemiš.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS i vlasnik pekarsko-poslastičarskog društva "Krajina klas", kazao je za Nezavisne kako u svijetu raste cijena pšenice, ali koliko će točno porasti nitko ne može reći. Procjene su, kako kaže Trivić, da se u nekom narednom periodu očekuje da dođe do povećanja cijene brašna do 10 posto.

''S takvim rastom cijene brašna možda će neki pekari povećati cijene, a možda neki neće. Nije obvezno, ali lako je moguće'', kazao je Trivić i dodao da su oni već u svojim pekarama digli cijene, ali, kako kaže, na to nije utjecala cijena pšenice, već nedostatak radne snage u ovoj profesiji.

I gorivo skače

''Sav prihod od proizvoda koji su poskupjeli otišao je na plate radnika'', kazao je Trivić i dodao da, na primjer, hljeb od 600 grama košta 1,3 KM.

Osim skoka cijene brašna i mogućeg porasta cijene pekarskih proizvoda, gorivo na benzinskim crpkama posljednjih nekoliko dana poskupjelo je od tri do četiri pfeninga po litru, zavisno od distributera. Nakon ovog talasa poskupljenja, litar dizela košta od 2,23 do 2,25 KM, a litar benzina 95 od 2,23 do 2,24 KM. Prema novom cjeniku, za litar benzina 98 građani će sada morati odvajati oko 2,33 do 2,35 KM, a plin se prodaje po cijeni od 1,08 KM.

Da svako poskupljenje određenih proizvoda utiče na džep potrošača smatra Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don" iz Prijedora, koja ističe da je običnom građaninu teško upratiti poskupljenja, koja su skoro svakodnevna.

''Nema opravdanja za poskupljenja koja su se desila, a pogotovo u ovom razdoblju kada su dodatni troškovi i za ogrjev i za spremanje djece u školu'', kazala je Marićeva i dodala da je ovo ogroman udar na budžet potrošača.

Kopirati
Drag cursor here to close