Republika Srpska

Poskupio plin

Cijena plina porasla je za tri feninga i na crpkama u Republici Srpskoj kreće se od 1,10 i 1,16 KM po litru
Gospodarstvo / Novac | 13. 03. 2021. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixabay / Ilustracija

Cijena plina porasla je za tri feninga i na crpkama u Republici Srpskoj kreće se od 1,10 i 1,16 KM po litru, dok je poskupjelo i punjenje plinskih boca za domaćinstvo na nekim crpkama u ovome bh. entitetu i sada košta od 20 KM do čak 27 KM.

Nezavisne novine pišu kako je cijena plina je porasla u posljednjih nekoliko mjeseci. Pojedini nezadovoljni građani kažu da ranije punjenje plinske boce za domaćinstvo nisu plaćali više od 19 KM, dok je sada skuplje, ovisno gdje pune.

Rajko R. iz Trebinja, koji koristi plin za kućnu upotrebu, kazao je da je u posljednjih nekoliko mjeseci primijetio da je došlo do poskupljenja plina.

"Supruga i ja plin koristimo prvenstveno za kuhanje već godinama, jer nam je tako isplativije nego da plaćamo električnu energiju. Supruga kaže da je pripremanje hrane na plinskom šporetu i brže. U posljednje vrijeme bocu plina plaćam za iznos veći i za nekoliko maraka", kazao je ovaj Trebinjac.

Cijena plina u Trebinju iznosi 1,11 KM, što znači da će vas boca od 20 litara koštati oko 22 KM.

Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola" iz Banja Luke, u razgovoru za Nezavisne novine rekao je da je cijena tečnog naftnog plina (TNG) porasla, a istaknuo je da boca plina na ovoj crpki košta 20 KM.

Opširnije na linku

Kopirati
Drag cursor here to close