Radite po zakonu

Porezna uprava nakon kontrole: Želimo vam biti partner

U sklopu 326 kontrola zatečeno 77 radnika nacrno, zapečaćena 43 objekta
Gospodarstvo / Novac | 21. 02. 2019. u 16:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) je 19. i 20. veljače na području Federacije BiH, odnosno na području 55 općina izvršila 326 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva,  industrijsku djelatnost i djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem.   

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 77 neprijavljenih radnika, 99 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 21 objekt u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 18 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, priopćeno je iz PUFBiH.

Nepravilnosti

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranog prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 43 objekta, a u 182 slučaja izdani su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 452.200 KM.

Istovremeno, PUFBiH izražava zahvalnost svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

''Svoj novac koristite za unaprjeđenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata'', sugeriraju iz PUFBiH, najavljujući kako će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, te pozivajući porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Usto, upozoravaju da će im, ukoliko se u budućim kontrolama kod poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biti izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Partner poreznim obveznicima

Kako se dalje navodi, PUFBiH će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele izvršavati svoje porezne obveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

''Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima'', navodi se.

Stoga, Porezna uprava poziva sve radnike koji rade nacrno da o tome obavijeste Poreznu upravu, uz napomenu da će samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava - pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava, također, poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.

Porezi i doprinosi su i vaš novac

''Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu'', navodi se u priopćenju.

Svaka prijava, kako navode, uživat će punu diskreciju, a može se dostaviti anonimno putem e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku 'Nepravilnosti'.

Također, Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti, podsjećajući ih da im je dužnost i odgovornost da djeluju u javnom interesu i u skladu sa pravilima struke, da zaštite sebe i profesiju koju obavljaju.

Kopirati
Drag cursor here to close