Sustav pred pritiskom

Pomoć s biroa zdravstvu u RS-u

Poziv za 76 liječnika
Gospodarstvo / Novac | 06. 11. 2020. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj će sa biroa za zapošljavanje biti angažirano 76 iječnika, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

"Imamo 76 liječnika koji se nalaze na birou. Svakako će vlada financirati ove liječnike i pozvat ćemo ih sve i oni će biti svakako plaćeni od strane Kompenzacijskog fonda", rekao je Šeranić nakon 62. sjednice Republičkog stožera za izvanredne situacije.

Šeranić je dodao da je zdravstveni sustav pod velikim pritiskom zbog svakodnevnog rasta broja oboljelih od virusa korona, piše NN.

"I dalje imamo isti trend. Danas je testirano 1.199 osoba, a 589 pozitivnih. Od tog broja oko 8-9 posto osoba je koja će završiti u bolnici prema našim procjenama. Ako nastavimo ovako da imamo veliki broj zaraženih. Mislim da smo danas prešli 1.000 osoba koja se nalaze u bolnicama", rekao je Šeranić i apelirao još jednom da se građani pridržavaju mjera kako bi se spriječilo širenje virusa korona.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković demantirao je pojedine tvrdnje da u RS nema dovoljno testova i rekao da se razmatra povećanje broja testiranja.

"Moram napomenuti, u RS je izvršeno 113.000 testiranja. U RS ima dovoljno testova da se testiraju građani kojima je to neophodno. Kontinuirano se vrši nabavka testova i imamo određene količine testova koji su nam donirani. Planirano je i povećanje testiranje kroz osposobljavanje laboratorija. Očekujemo donaciju dva PCR aparata. Mi u ovom trenutku raspolažemo dovoljnom količinom materijala za dalje testiranje", naglasio je Zeljković.

Najavio je da bi cjepivo za sezonsku gripu trebalo da stigne 18. studenog.

"To je informacija koju smo dobili od našeg dobavljača", rekao je Zeljković.

Dejan Kusturić, direktor FZO RS, je rekao da smo u narednih tri do šest mjeseci sigurni po pitanju zaštitne opreme.

"Na stanju imamo oko tri milijuna maski, naredni tjedan dolazi još 10 milijuna", rekao je Kusturić.
 

Kopirati
Drag cursor here to close