Onako po naški

Pomoć nakon poplava: Nestala je lova preko papira?!

U poplavama u svibnju i kolovozu te godine život je izgubilo više od 20 ljudi, a šteta je procijenjena na oko 1,7 milijardi eura.
Gospodarstvo / Novac | 16. 09. 2019. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini ne postoje jasni podaci koliko je novca u vidu grantova i donacija stiglo, te utrošeno na sanaciju štete nakon poplava 2014. godine, objavila je BHRT.

U poplavama u svibnju i kolovozu te godine život je izgubilo više od 20 ljudi, a šteta je procijenjena na oko 1,7 milijardi eura.

Na Donatorskoj Konferenciji u Bruxellesu 2014. godine su izaslanstva 60 zemalja i 23 međunarodne organizacije, uključujući sve članice Foruma za koordinaciju donatora u Bosni i Hercegovini, obećale pomoć u iznosu od 810,5 milijuna eura, od čega 139,7 milijuna eura u formi grantova i 670,8 milijuna eura u formi kredita, te 41,4 milijuna eura za prekogranične aktivnosti. Ministarstvo financija i trezora BiH nema potpune podatke o prikupljenim i raspoređenim sredstvima koja su preko računa stizala za pomoć poplavljenima. Podaci su ažurirani samo za razdoblje 2014. i 2015. godine. Novih podataka poslije tih nema.

Navedeni iznos sredstava je prikupljen u periodu 2014. i 2015. godine. Što se tiče utroška ovih sredstava, Ministarstvo financija i trezora nije nadležno za praćenje i izvještavanje nego je to obaveza donatora.

Da bi se osigurana sredstva mogla koristiti, preduvjet je bio da se na razini BiH napravi akcijski plan za zaštitu od poplava i upravljanje vodama u BiH. Implementacija se tiče samo onih projekata koja su predviđena akcijskim planom. A ukupno procijenjena sredstva za realizaciju tog plana iznose 592,7 milijuna KM.

Video: U BiH nema podataka o donacijama nakon poplava 2014. godine
Kopirati
Drag cursor here to close