Gladna usta

Pola milijarde: Rekli nam da je pomoć, a ustvari dižemo kredit

Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća precizirano je da BiH ne može dobiti 250 milijuna eura kredita odjednom.
Gospodarstvo / Novac | 06. 07. 2020. u 10:29

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija dodijelila je Bosni i Hercegovini čak 250 milijuna eura financijske pomoći, vijest je koja je u javnosti izazvala veliku pažnju, a naročito u uvjetima pandemije koronavirusa, koja uzima danak u bh. ekonomiji.

Međutim, kako saznaje Dnevni avaz, radi se o kreditnim sredstvima koje će se našoj državi dodijeliti usporedo s postojećim ili novim aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

''Makrofinancijska pomoć Unije trebala bi nadopunjavati programe i sredstva koja osiguravaju MMF i Svjetska banka. Pri određivanju iznosa pomoći u obzir se uzimaju i potreba osiguravanja pravedne raspodjele tereta između Unije i drugih donatora, kao i već postojeća upotreba drugih instrumenata Unije za vanjsko financiranje te dodana vrijednost sveukupnog angažmana Unije'', navodi se u odluci Vijeća i Parlamenta EU.

Da se radi o kreditnim sredstvima, Avaz piše kako potvrđuje stav 2. prvog člana ove odluke u kojem se navodi da se puni iznos makrofinancijske pomoći Unije pruža svakom partneru u obliku zajmova.

''Komisija je ovlaštena u ime Unije pozajmiti potrebna sredstva na tržištima kapitala ili od financijskih institucija i dodijeliti ih partneru u obliku zajma. Prosječno dospijeće zajma iznosi najviše 15 godina'', pojašnjeno je.

Iako je 250 milijuna eura za BiH već uvjetno odobreno, da bi naša država dobila ovaj novac, potrebno je ispregovarati posebne uvjete, a o tome govori stav 1. trećeg člana odluke.

''Povjerenstvo dogovara s tijelima svakog partnera jasno odredbene uvjete ekonomske politike i financijske uvjete, s naglaskom na strukturne reforme i dobre javne financije kojima treba podlijegati makrofinancijska pomoć Unije. Ti uvjeti ekonomske politike i financijski uvjeti utvrđuju se u memorandumu o razumijevanju u kojem se navodi rok za ispunjenje tih uvjeta'', navedeno je.

Također, odlukom Europskog parlamenta i Vijeća precizirano je da BiH ne može dobiti 250 milijuna eura kredita odjednom.

''Povjerenstvo stavlja na raspolaganje makrofinancijsku pomoć Unije u dva zajma. Iznos svakog od njih utvrđuje se u memorandum  o razumijevanju'', pojašnjeno je u članu 4. odluke, i dodaje se da se druga tranša isplaćuje najranije tri mjeseca nakon isplate prve.

Avaz piše kako je u odluku o dodjeli kredita ugrađen i mehanizam zaštite. Shodno članu 6., Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) izričito je ovlašten provoditi istrage, uključujući posebno provjere i inspekcije na terenu.

''Unija ima pravo na prijevremenu otplatu zajma ako se utvrdi, u svezi s upravljanjem makrofinancijskom pomoći Unije, da je partner sudjelovao u bilo kojoj radnji prevare ili korupcije ili bilo kakvoj drugoj nezakonitoj aktivnosti koja ugrožava financijske interese Unije'', navodi se u Odluci, prenosi Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close