Monitoring ''Accounta''

Javne nabavke, tajne mućke: Novcem građana plaćaju se greške

Je li ovo još jedan korupcijski mehanizam koji isključivo opet ide na teret poreznih obveznika?
Gospodarstvo / Novac | 11. 09. 2018. u 15:19 Bljesak.info
Kopirati

''Ugovorni organi u Bosni i Hercegovini, pored toga što pogrešno provode procese javnih nabavki, dodatno opterećuju džepove poreznih obveznika, jer novcem građana plaćaju greške koje su sami počinili'', zaključeno je između ostalog u prezentaciji monitoringa javnih nabavki u BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, rezultati monitoringa javnih nabavki u Bosni i Hercegovini koji je proveden u okviru projekta ''Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH – ‘Account’'', predstavljeni su u Tuzli.

Radi se o monitoringu riješenih žalbenih postupaka od strane Ureda za razmatranje žalbi (URŽ) BiH, koji su objavljeni na središnjem portalu za javne nabavke BiH, a obuhvaća period od 1. siječnja do 31. Svibnja 2018. godine, priopćeno je iz BIRN-a.

  / Infografika

Kako je kazao Damir Šabanić iz Udruge građana (UG) ''Justicia'', lider ''Account'' monitoring tima, utvrđeno je da je od 200 odluka URŽ-a, njih 137 doneseno u korist žalitelja, dok je u 58 odluka zaključeno da žalba nema osnove. U pet slučajeva nije bilo moguće analizirati dokumentaciju jer je pogrešno skenirana.

''Od 137 odluka donesenih u korist žalitelja od strane URŽ-a BiH, 64 odluke definiraju novčanu nadoknadu od strane ugovornih strana prema odvjetnicima, koji su u žalbenim predmetima zastupali žalitelje. Analizirajući te 64 odluke, došli smo do rezultata da ugovorni organi trebaju isplatiti iznos od 67.000 KM odvjetnicima koji su zastupali žalbenu stranu'', rekao je Šabanić.

Istaknuo je kako ovaj pokazatelj jasno definira da ugovorni organi u Bosni i Hercegovini, pored toga što pogrešno provode procese javnih nabavki, dodatno opterećuju džepove poreznih obveznika, jer novcem građana plaćaju greške koje su sami počinili.

''Postavlja se pitanje snose li ugovorni organi neku odgovornost za svoje greške. Snose u tom dijelu da javnim novcem plate odvjetnike koji su zastupali ponuđače u žalbenom postupku. Otvara se pitanje je li ovo još jedan promašaj koji se tiče procesa javnih nabavki u BiH. Je li ovo još jedan korupcijski mehanizam koji isključivo opet ide na teret poreznih obveznika?'', naveo je Šabanić.
Od ukupno 195 riješenih žalbenih predmeta, njih 111 je riješeno u Mostaru, 48 u Sarajevu i 36 u Banjaluci.

U procesima javnih nabavki ponuđači se najviše žale na odluke ''Elektroprivrede BiH'' (19) i ''Elektroprivrede RS'' (13). Od 19 žalbi prema ''Elektroprivredi BiH'', njih 18 je doneseno u korist žalbene strane, dok je u slučaju ''Elektroprivrede RS'', od 13 žalbi, isto toliko doneseno u korist žalbene strane.

''Ovaj pokazatelj nam jasno govori da elektroprivrede uglavnom gube sporove ukoliko se na njihove odluke u procesima javnih nabavki neko od ponuđača žali'', kazao je Šabanić.

Naglasio je da se najveći broj žalbi ponuđača odnosi na odluke ugovornih organa o izboru najpovoljnijeg ponuđača, te sadržaj tenderske dokumentacije.

Kopirati