HNŽ

LiNK: Još nije raspisan javni poziv za dodjelu sredstava potpore gospodarstvu

Ove godine, proračunom Hercegovačko-neretvanske županije planirano je 1,2 milijuna konvertibilnih maraka za podršku razvoju malih i srednjih poduzeća koja trebaju biti dodijeljena privatnim firmama i poduzetnicima u županiji.
Gospodarstvo / Novac | 25. 11. 2021. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javni poziv za podršku razvoju malih i srednjih firmi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - ''Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima“ - još uvijek nije raspisan, premda se bliži kraj godine. Suočeni s brojnim izazovima u poslovanju koje donosi pandemijsko vrijeme, podrška županijske Vlade kroz godišnji javni poziv za dodjelu sredstava privatnim firmama i poduzetnicima iznimno je važna.   

Pomoć Vlade HNŽ poduzetništvu u vrijeme pandemije je iznimno važna

Ove godine, proračunom Hercegovačko-neretvanske županije planirano je 1,2 milijuna konvertibilnih maraka za podršku razvoju malih i srednjih poduzeća koja trebaju biti dodijeljena privatnim firmama i poduzetnicima u županiji. Premda je riječ o ograničenim sredstvima, shodno trenutnim proračunskim mogućnostima, pomoć malim i srednjim firmama u pandemijskom vremenu je vrlo važna, smatraju u Udruženju za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Foto:PR / Javni poziv za podršku razvoju malih i srednjih firmi u HNŽ oš uvijek nije raspisan,

   

„Svaka podrška Vlade HŽK poduzetništvu u vrijeme pandemije je dobrodošla s tim da smatramo da bi ubuduće trebalo odvajati više sredstava da bismo pokrenuli nove biznise i održali postojeće.“, istaknuo je Tomislav Majić, Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. 

Bez subvencija Vlade HNŽ, pozitivni pomaci županijskog gospodarstva u kontekstu održavanja postojećih poslova ali i tehnološkog razvoja te istupanja na nova tržišta, znatno su otežani. Prošle godine, javni poziv za dodjelu sredstava raspisan je sredinom 9. mjeseca, dok ove godine gospodarstvenici još uvijek nemaju priliku aplicirati za sredstva.   

Privatne inicijative nisu dovoljne – firmama u HNŽ je potrebna dodatna podrška

Pored vlastitih inicijativa malih i srednjih firmi, tijekom godine, podršku gospodarstvenicima s fokusom na rastući metalni sektor u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do sada je pružio projekt BetMet koji provodi udruženje LiNK, zajedno s partnerima. 

Tako je, između ostalog, kroz BetMet projekt podržana izgradnja kapaciteta 10 malih i srednjih poduzeća obukom kadrova, radom na osvajanju novih tržišta i podrškom da povećaju razine digitalizacije, što je izravno stvorilo priliku za unaprjeđenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti firmi u metalnom sektoru Hercegovine.

Foto:PR / Javni poziv za podršku razvoju malih i srednjih firmi u HNŽ oš uvijek nije raspisan,

Projekat BetMet je dio EU4Business projekta, koji financiraju Europska unija i vlada SR Njemačke, a implementira ga Udruženje poduzetnika LiNK s partnerima. Projektni tim BetMet pruža punu podršku Vladi HNŽ i gospodarstvenicima u njihovom nastojanju da poboljšaju gospodarsko okruženje i nastave razvoj s fokusom na izvoz. U sklopu zajedničkog nastojanja za razvojem gospodarstva HNŽ, iznimno je važna podrška Vlade kroz dodjelu sredstava malim i srednjim firmama putem javnog poziva. 

EU4Business je projekat Europske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba

Kopirati
Drag cursor here to close