Nepravilnosti

Počela saslušanja federalnih institucija zbog zloupotrebe javnog novca

Jučer su saslušani predstavnici ureda predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. Komisija je zaključila da su, kada je riječ o ovoj instituciji, nepravilna unutarnja organizacija i nedostatak financijske kontrole doveli do zloupotrebe javnog
Gospodarstvo / Novac | 14. 07. 2021. u 08:25 Bljesak.info
Počela saslušanja federalnih institucija zbog zloupotrebe javnog novca

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna komisija za reviziju federalnih institucija počela je saslušanja, nakon što je Ured za reviziju Federacije BiH izvršio reviziju i ukazao na nepravilnosti.

Jučer su saslušani predstavnici ureda predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. Komisija je zaključila da su, kada je riječ o ovoj instituciji, nepravilna unutarnja organizacija i nedostatak financijske kontrole doveli do zloupotrebe javnog novca.

Komisija je ukazala da su dvije stvari zabrinjavajuće: prva – pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta koja nije u skladu s pravnim normama i proizvodi štetu. Druga – sustav interne financijske kontrole čija je posljedica neopravdani transfer novca i javne nabavke.

Ured predsjednika i potpredsjednika imaju na raspolaganju budžetski novac koji se dodjeljuje trećim osobama i to bez javnih poziva koristeći široko diskreciono pravo da se dijeli javni novac da nema kontrole upotrebe tog javnog novca.

Analiza Ureda za reviziju FBiH ukazuje na problem postojanja jedinstvenog financijskog godišnjeg izvještaja dok postoje tri potpuno odvojena sustava upravljanja i novcem i ljudima. Iz ureda to opravdavaju.

Zbog negativnog mišljenja ili mišljenja s rezervom u federalnom parlamentu pred komisijom će biti saslušani predstavnici 15 od 19 institucija iz “obveznog godišnjeg paketa” financijskih revizija koje provodi Ured za reviziju institucija u FBiH – Parlament, Predsjednik i 2 potpredsjednika, Glavni tajnuik Vlade i 12 od ukupno 16 ministarstava, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close