Srbija

Plaće idu gore za 15 posto

Ostala je još jedna "runda" dogovora Ministarstva financija s Međunarodnim monetarnim fondom, a Mali je rekao da bi u narednih desetak dana izaslanstvo MMF trebalo doći u Beograd i da će tada biti dogovoreni detalji o rastu zarada.
Gospodarstvo / Novac | 11. 09. 2019. u 08:51 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaće oko pola milijuna zaposlenih u javnom sektoru u Republici Srbiji od 1. studenoga bit će veće do 15 posto.

Povećanje zarada najavio je i ministar financija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, ali bez detalja o postotcima, pišu "Novosti".

Ostala je još jedna "runda" dogovora Ministarstva financija s Međunarodnim monetarnim fondom, a Mali je rekao da bi u narednih desetak dana izaslanstvo MMF trebalo doći u Beograd i da će tada biti dogovoreni detalji o rastu zarada.

Deblje koverte mogu očekivati liječnici, medicinske sestre, nastavnici, vojnici, policajci...  

Ministar Mali priopćio je u utorak dobru vijest i za zaposlene s najnižim plaćama. Naime od Nove godine će i minimalna zarada u Srbiji biti veća za 3.000 dinara ili oko 25 eura, ili za 11,1 posto. Cijena najjednostavnijeg rada po satu, s dosadašnjih 155,30 dinara ili 1, 28 eura, od 2020. skočit će na 172,5 dinara ili oko 2 eura, odnosno mjesečna plaća će, umjesto 27.022, biti 30.022 dinara ili oko 250 eura.

Dogovor između poslodavaca i sindikata ni ove godine nije postignut, pa je iznos minimalne cijene rada predložila Vlada Srbije. Poslodavci su ostali pri stavu da povećanje može biti maksimalno za pet do šest posto, a sindikati su tražili 20 posto.

Siniša Mali je istaknuo poslije sastanka članova Socijalno-ekonomskog vijeća da je ovo najveće povećanje zarade ikad u Srbiji, a najavio je da će od 1. siječnja Vlada nastaviti s daljim rasterećenjem gospodarstva. Također, plan je da se ukine i 0,5 posto doprinosa za Fond MIO koji idu na teret poslodavca.

Kopirati
Drag cursor here to close