Što se dogodilo?!

Petsto najbogatijih na svijetu u jednom danu izgubilo 117 milijardi dolara

Od njih petsto najgore je prošao Jeff Bezos, šef Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, koji je izgubio 2,4 milijarde dolara u samo jednom danu.
Gospodarstvo / Novac | 07. 08. 2019. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petsto najbogatijih ljudi na svijetu u ponedjeljak je izgubilo ukupno 117 milijardi dolara u bogatstvu nakon što su se dionice njihovih kompanija srušile. Panična prodaja dionica i pad vrijednosti na burzama uzrokovan je strahom od nove eskalacije trgovinskog rata između Kine i SAD-a, piše Business Insider.

Od njih petsto najgore je prošao Jeff Bezos, šef Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, koji je izgubio 2,4 milijarde dolara u samo jednom danu. No i dalje je najbogatiji na svijetu s bogatstvom od 110 milijardi dolara.

Na popisu gubitaša, s izgubljenih 3,2 milijarde dolara, našao se i Francuz Bernard Arnault, modni magnat i šef tvrtke koja stoji iza brendova Moët, Hennessy i Louis Vuitton. Šef Facebooka Mark Zuckerberg ostao je bez 2,8 milijardi dolara, Mukesh Ambani, najbogatiji Indijac i šef energetskog konglomerata Reliance Industries Limited, pao je za 2,4 milijarde dolara, a osnivač Microsofta i filantrop Bill Gates za dvije milijarde dolara.

Pad dionica nastupio je nakon što je Kina dozvolila da vrijednost njihove valute yuan, u odnosu na dolara, padne na razinu iz 2008. godine. Pobudilo je to strah i sumnju investitora da bi Kina mogla iskoristiti svoju valutu kao oruđe u trgovinskom obračunu s SAD-om, prenosi Jutarnji.

No čak i nakon gubitaka početkom tjedna, piše Bloomberg, petsto najbogatijih na svijetu i dalje kontrolira 5,4 bilijuna (eng. trillion) dolara, 11 posto više u odnosu na lani.

Kopirati
Drag cursor here to close