Dizanje cijena

Peti put ove godine poskupjele cigarete

Gospodarstvo / Novac | 11. 09. 2017. u 11:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedine vrste cigareta poskupjele su od 1. rujna, što je peto dizanje cijena duhanskih proizvoda na domaćem tržištu u ovoj godini.

U Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH kazali su da im je kompanija "Philip Morris" iz Sarajeva dostavila 25. srpnja nove cijene dvije vrste njihovih cigareta. Riječ je o "Eve divine slims" i " Eve missile slims ", za koje su pušači ranije izdvajali 4,60 maraka, a od 1. rujna plaćaju deset feninga više. Samo tri mjeseca ranije ista kompanija je digla cijene 19 vrsta cigareta za deset do 20 feninga po kutiji, piše Glas Srpske.

Fabrika duhana Sarajevo posegnula je za istim potezom, pa su njihove cigarete od srpnja skuplje za 20 feninga po kutiji, a tada je cjenovnik naviše korigirala i Tvornica duhana Rovinj.

Pored toga, većina cigareta i duhan tradicionalno su poskupjeli na početku godine, kada dolazi do usklađivanja trošarina sa EU i to i do 35 feninga po kutiji.

U UNO ističu da proizvođači cigareta mogu u tijeku godine dostaviti izmjene cjenovnika kada god žele, ali o tome UNO moraju obavijestiti mjesec prije nego što nove cijene stupe na snagu.

"Poskupljenje tijekom godine nema veze sa onim koje se događa 1. siječnja svake godine, jer je povećanje cijena cigareta stvar poslovne politike svakog proizvođača. Cigarete mogu poskupjeti kad god to proizvođač želi, ali u novu cijenu mora biti ugrađena i plaćena trošarina u skladu s odlukom o posebnoj ili minimalnoj trošarini za ovu godinu", kazali su u UNO.

Novo poskupljenje cigareta može se očekivati najkasnije za tri i po mjeseca, odnosno od 1. siječnja iduće godine jer će BiH nastaviti da povećava trošarine na duhan i duhanske prerađevine.

"EU je minimalnu trošarinu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji. Da bi BiH dostigla minimalnu trošarinu u zemljama članicama EU i dalje mora povećavati trošarine na duhan i duhanske prerađevine", kazali su u UNO.

Upravni odbor UNO u posljednjem kvartalu godine donosi odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za iduću godinu. Prema toj odluci, minimalna trošarina za ovu godinu iznosi 2,42, a specifična 1,35 KM za kutiju cigareta.

Trošarina na duhan iznosi 96,80 KM po kilogramu. U 2016. godini minimalna trošarina na cigarete iznosila je 2,23, a posebna 1,20, dok je na duhan plaćano 89,20 maraka po kilogramu.

Kopirati
Drag cursor here to close