Odluka pred Gradskim vijećem

Pauk, montaža svjetiljki, čistilice: Koje su cijene komunalnih usluga?

Za sat vremena pauk dizalice IVECO planirano je 105,30 s PDV-om, dok će se recimo za rezač asfalta s uračunatim PDV-om plaćati 35,10 KM po satu.
Gospodarstvo / Novac | 06. 12. 2021. u 11:12 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dnevnom redu 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara u četvrtak 9. prosinca - naći će se i Odluka o donošenju jediničnih cijena proizvoda i usluga obavljanja djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje.

U Odluci su tako navedene i cijene sata i rad vozila i stroja po jedinici mjere (JP Komunalno).

Jedan sat čistilice MERCEDES 914 D s PDV-om košta 111,15 KM, dok sat čistilice MERCEDES 1324 po ovoj Odluci iznosi 152, 10 KM s PDV-om.

Za sat vremena pauk dizalice IVECO planirano je 105,30 s PDV-om, dok će se recimo za rezač asfalta s uračunatim PDV-om plaćati 35,10 KM po satu.

Javna rasvjeta

U Odluci koja će se naći pred Gradskim vijećem detaljno su navedene i cijene elektromontažnih radova, što spada u održavanje javne rasvjete.

Od montaže i polaganja kablova, do opravke oštećenih metalnih čeličnih stubova javne rasvjete itd. - cijene su precizirane sa i bez PDV-a.

U Odluci se navodi i da je npr. za montažu svjetiljki na  željezni stub, betonski stub, drveni stub ili na fasadu objekta (h= 3-11m uz upotrebu auto korpe) planirana cijena 29,25 KM s PDV-om.

Noćni obilazak grada /automobilom / vezano za funkcioniranje javne rasvjete na području grada Mostara i pravljenje defektaže tj ; pravljenje zapisnika o uočenim anomalijama i dostavljanje istih nadzornog organu/ovlaštenoj osobi - po satu bi trebao koštati 35,10 KM s PDV-om-

O Odluci koja će se u četvrtak naći pred Gradskim vijećem Grada Mostara stoje i cijene održavanja zelenila: grmova, sezonskog cvijeća, živice, travnjaka.

Strojno košenje travnjaka uporabom traktorske kosilice HONDA HF po satu s PDV-om po Odluci košta 42 KM. Također precizirane su i cijene krpanja udarnih rupa na kolnicima, presvlačenje asfaltom, asfaltiranje nogostupa, održavanje makadamskih cesta itd.

Cijene u izvanrednim okolnosti

Odlukom je definiran i način određivanje cijena, u izvanrednim okolnostima, za materijale izvan cjenika Programa ZKP i za usluge koje komunalno poduzeće obavlja sa kooperantima:

Za materijale za koje nisu utvrđene cijene u Jediničnim cijenama Priloga Programa ZKP, a za koje se ispostavi da su nužni u procesu održavanja komunalne infrastrukture i čiju nabavu provodi komunalno poduzeće primjenjivat će se obračun cijene na način da se osnovna cijena može uvećati do 4 %. Osnovna cijena dokazuje se računom za plaćanje naprijed navedenih materijala. Povećanje cijene odnosi se na provođenje postupaka javne nabave i razne troškove nabave.

Za usluge koje Komunalno poduzeće obavlja sa kooperantima, komunalno poduzeće fakture kooperanata može uvećati do 4 % na ime za njih nastalih troškova provođenja javne nabave, kontrole usluga, obrade i servisiranja računa. Osnovna cijena dokazuje se računom kooperanata.

Za pojedine cijene koje za sada nisu predviđene u jediničnim cijenama ili je potrebno postojeće pojedine cijene tržišno prilagoditi, moguće je izraditi naknadnu, zasebnu, kalkulaciju cijena a u čijem formiranju učestvuju predstavnici Grada, Službe za komunalne poslove i okoliš i komunalnog poduzeća. Sa prijedlogom i obrazloženjem prijedloga se upoznaje Gradonačelnik i kolegij Gradonačelnika koji prijedlog upućuju Gradskom vijeću na usvajanje.

Kod ovjeravanja urađenih poslova, u koliko se uoče značajnija odstupanja vrijednosti radova priznatih po normi i vrijednosti proračunatih po utrošenim sredstvima, angažiranom ljudstvu, vozilima i strojevima, treba pristupiti provjeri ulaznih vrijednosti, primijenjenih normi i priznati ispravnu vrijednost. Iznosi izračunati po normi i iznosi izračunati po satima rada i utrošenim sredstvima se moraju podudarati.

Kopirati
Drag cursor here to close