Nema poskupljenja

Pale cijene goriva u Federaciji

Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine nije zaprimilo nova obavještenja od distributera nafte i naftnih derivata o poskupljenju maloprodajnih cijena goriva u Federaciji.
Gospodarstvo / Novac | 28. 07. 2020. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su cijene sirove nafte na svjetskim tržištima porasle jučer nakon postupnog oporavka najvećih svjetskih ekonomija od krize izazvane korona virusom, Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine nije zaprimilo nova obavještenja od distributera nafte i naftnih derivata o poskupljenju maloprodajnih cijena goriva u Federaciji.

Potvrđeno je to za N1 u tom ministarstvu uz napomenu da je u nekoliko slučajeva jučer zabilježen pad cijena goriva u ovom bh. entitetu.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata jučer u Federaciji BiH je sljedeći: Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,61 do 1,91 KM/litru, a DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,61 do 1,91 KM/litru.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 1,83 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 1,80 KM/litru.

"Tijekom jučerašnjeg dana u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva evidentirane su četiri nove obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na sniženje cijena od 0,05 do 0,10 KM/litru", istaknuli su za N1 iz Federalnog ministarstva trgovine.

Iz ovog ministarstva su napomenuli da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Kada je u pitanju svijet, na londonskom tržištu, na primjer, cijena barela porasla je za 0,6 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 43,62 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,7 posto višoj cijeni, na 41,29 dolara.

Rast cijena nafte izazvalo je i slabljenje dolara, što obično potiče kupovinu roba izraženih u dolarima, poput nafte, jer postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta.

Nakon što su u travnju ove godine zbog krize izazvane pandemijom pale više od 30 posto i dostigle najniži nivo u posljednje dvije decenije, cijene nafte posljednjih mjeseci počele su rasti, zahvaljujući prije svega značajnim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je dovelo do obnavljanja ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Globalna potrošnja nafte i dalje je na niskom nivou uslijed porasta broja slučajeva COVID-19 u svijetu.

Tenzije između SAD-a i Kine dodatno su eskalirale nakon što je američka administracija 22. srpnja naredila zatvaranje kineske diplomatske misije u Houstonu, u saveznoj državi Teksas, da bi potom Kina naredila SAD-u da zatvori svoj Generalni konzulat u gradu Chengduu.

Kopirati
Drag cursor here to close