Valute

Pad dolara i rast eura

Izgledi za gospodarski povoljniju 2021. godinu smanjili su i privlačnost dolara kao sigurnog utočišta za kapital u nesigurnim vremenima.
Gospodarstvo / Novac | 03. 01. 2021. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle godine pala gotovo 7 posto i zaronila na najniže razine u dvije i pol godine, pri čemu je euro prema američkoj valuti ojačao više od 9 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je lani 6,9 posto, na 89,84 boda, nedaleko najniže razine od travnja 2018. godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti izgubio gotovo 5 posto i skliznuo na 103,25 jena, piše Hina.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skočila 9,2 posto, na 1,2240 dolara, blizu najviše razine u dvije i pol godine.

Pad dolara prema košarici valuta od gotovo 7 posto njegov je najveći godišnji gubitak od 2017., a posljedica je, među ostalim, izuzetno labave monetarne politike američke središnje banke.

Otkad je početkom prošle godine izbila pandemija koronavirusa, Fed je srezao ključne kamatne stope blizu nule i ubrizgao nekoliko tisuća milijardi dolara u financijski sustav kako bi održao likvidnost i podržao gospodarstvo koje je uronilo u recesiju.

Uz to, Kongres je donio u dva navrata fiskalne poticajne mjere, vrijedne više od 3.000 milijardi dolara.

Slabljenje dolara događa se u uvjetima očekivanja da će američka središnja banka još dulje vrijeme držati kamatne stope na vrlo niskim razinama, što je, pak, pomoglo jačanju konkurentskih valuta.

Izgledi za gospodarski povoljniju 2021. godinu smanjili su i privlačnost dolara kao sigurnog utočišta za kapital u nesigurnim vremenima.

"Očekujem da će dolar dodatno deprecirati u idućih nekoliko godina, budući da Fed drži kamatne stope blizu nule", rekao je Kevin Boscher, strateg u tvrtki Ravenscroft.

I ostale najveće središnje banke u svijetu drastično su popustile monetarnu politiku, među ostalim i Europska središnja banka.

Unatoč tome, euro je prema dolaru prošle godine ojačao više od 9 posto.

To se, među ostalim, zahvaljuje dogovoru između Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Zahvaljujući tome, lani je i britanska funta ojačala prema dolaru, za 3,1 posto, pa je godinu završila na 1,3667 dolara, blizu najviše razine u dvije i pol godine, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close