To je posao

Ostvarili dobit od više od 11 milijardi dolara, a nisu platili porez

Amazon je prošle godine udvostručio dobit koja je iznosila 11,2 milijardi dolara, a kao i godinu dana ranije, nisu platili federalni porez.
Gospodarstvo / Novac | 18. 02. 2019. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza Amazona je odlična godina tijekom koje je tržišna vrijednost kompanije premašila brojku od bilijun dolara i u kojoj su udvostručili profit u odnosu na godinu ranije.

U 2018. Amazon je tako ostvario dobit od 11,2 milijarde dolara, što je po profitu njihova najbolja godina do sada, a iako bi očekivali da će za tako veliku dobit platiti i veliki porez, kompanija najbogatijeg čovjeka na svijetu nije platila niti centa federalnog poreza – i tako već drugu godinu za redom.

U pitanju nije neka prijevara ili "muljanje" Bezosa, već iskorištavanje svih mogućnosti, odnosno rupa u poreznoj politici te poreznog zakona iz 2017. kojeg je donio Kongres i čiji je veliki zagovornik Donald Trump.

Tim je zakonom smanjen korporativni porez s 35 na 21 posto, dok nisu promijenjeni propisi koji omogućuju brojne porezne olakšice i porezne odbitke – npr. za davanje dionica menadžerima i direktorima kompanije.

Amazon je iskoristio sve mogućnosti koje mu zakon daje i ne samo da nije platio federalni porez, već njegova porezna stopa iznosi -1, što znači da država njima duguje novac (riječ je o 137 milijuna dolara).

Posebno je zanimljivo što je ova kompanija profitirala od poreza čiji je zagovornik Trump koji je veliki protivnik Amazona i Bezosa i više puta se javno obračunao s njima, javlja Zimo.co.

Napao ih je zbog korištenja poštanske službe za dostavu, čime samo stvaraju velike gubitke SAD-u, smatra da je upravo Amazon razlog zatvaranja tisuća trgovina u Americi, a posebno ga smeta što plaćaju mali porez ili uopće ne plaćaju porez – za što je dijelom zaslužan i "njegov" zakon.

Nakon što je prošlog tjedna Institut za poreze i ekonomsku politiku (ITEP) objavio da Amazon ponovno nije platio federalni porez, usprkos dobiti većoj od 11 milijardi dolara, putem Twittera glasio je senator Bernie Sanders koji je napisao da je svaki korisnik Amazonove Prime usluge (čija godišnja pretplata iznosi 119 dolara) platio veću svoju za tu uslugu, nego što je Amazon platio porez za cjelogodišnju dobit.

 

Kopirati
Drag cursor here to close