Direktorica

Oštetila proračun za više od pola milijuna KM

Neslužbeno, prijavljena je v.d. direktorice poduzeća "Cvrcka" Danica Kutić.
Gospodarstvo / Novac | 12. 09. 2019. u 11:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Republike Srpske podnijela je izvještaj Okružnom tužiteljstvu Banja Luka protiv odgovorne osobe u Komunalnom poduzeću "Cvrcka“ iz Kneževa, zbog sumnje da je činjenjem kaznenog djela oštetila proračun Republike Srpske za 513.965 KM.

Neslužbeno, prijavljena je v.d. direktorice poduzeća "Cvrcka" Danica Kutić.

Iz Porezne uprave su priopćili da se terti da je, u periodu od 3. rujna 2014. do 30. lipnja 2019 godine, za vrijeme dok je žiro račun poduzeća bio blokiran rješenjima Porezne uprave RS, većinu potraživanja naplaćivala u gotovini na blagajni poduzeća, a jedan manji dio potraživanja preko žiro računa sindikalne organizacije.

''Preko blagajne poduzeća, porezni obveznik je svoja potraživanja za prodanu vodu i druge usluge naplaćivao angažujući 'inkasanta', izbjegavajući na taj način naplatu preko žiro računa poduzeća. Dio svojih potraživanja koje je ovaj porezni obveznik naplaćivao preko žiro računa sindikalne organizacije poduzeća činio je tako što je određenim kupcima izdavao fakture za prodanu vodu i za izvršene ostale usluge sa instrukcijom za plaćanje preko žiro računa sindikalne organizacije, a ne žiro računa Komunalnog poduzeća 'Cvrcka' koji su bili u blokadi, jer bi ta uplata zbog pokrenutog postupka prinudne naplate bila povučena na račun javnih prihoda RS'', navodi se u priopćenju.

Potom je ta sredstva prikupljena naplatom preko blagajne i žiro računa sindikalne organizacije koristila za isplate neto plaća radnicima preko blagajne i plaćanje obaveza prema dobavljačima, a ne za plaćanje porezne obveze zbog koje su žiro računi komunalnog poduzeća bili u blokadi, te je na taj način počinila kazneno djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravne osobe, zbog čega je proračun Republike Srpske oštećen za 513.965 KM, navode iz entitetske Porezne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close