Korona zakon

Osam dana u HNŽ-u: Zakon mora izaći s papira

Zakon o ublažavanju ekonomskih negativnih posljedica izazvanih pandemijom u HNK-u, Vlada je najavila kao jednog od boljih kojim će, između ostalog, osigurati minimalnu plaću u iznosu od 425 KM.
Gospodarstvo / Novac | 03. 06. 2020. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Korona zakon'' Hercegovačko-Neretvanskog kantona stupio je na snagu, a u sljedećih osam dana kantonalna Vlada treba uputiti javni poziv svima koji će kroz ovaj zakon dobiti određenu podršku, objavila je BHRT.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zahtjeva hitnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije u ovom kantonu. Uputili su apel vlastima da se otklone sve prepreke za žurnu primjenu Zakona, kako bi se zaustavilo zatvaranje firmi zbog financijske krize.

Miljenko Buhač, glavni tajnik Asocijacije kaže kak su sve te mjere još uvijek slovo na papiru ukoliko se zakon ne primjenjuje.

''Posebice želimo ukazati na, primjerice, turizam koji je važan ovjde u Hercegovini. Naša dugogodišnja ćlanica je s 31. svibnjem odjavila svoj posao. Godinama se, jedno desetljeće, uspješno bavila turizmom, dovođenjem, prije svega, stranih turista u Mostar, u Hercegovinu i sad, jednostavno, sve je bilo presporo i ljudi su kazali: Ovako se ne isplati raditi'. I to je jedan primjer, a ima ih puno'', rekao je.

Turizam je, navodi BHRT, samo jedna oblast koja trenutno trpi velike gubitke. Iz Asocijacije poduzetnika upozoravaju na to da, ukoliko Zakon uskoro ne bude u primjeni, neće biti poljuljani samo gospodarski subjekti kojima je bio zabranjen ili reduciran rad za vrijeme prirodne nesreće, nego će biti narušena ukupna ekonomska stabilnosot kantona.

Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma, kaže kako je na poduzetnima je da nekako nađu sredstva i za financiranje obveza prema državi i za radnu snagu.

''Međutim, to će biti sve teže i teže jer definitivno sezone nema, ona je propala, a pomoći od države nema, a te igre koje oni igraju samo nama otežavaju, ne možemo biti nikako zadovoljni'', rekao je.

Video: HNK-Ima li novca za koronazakon

Zakon o ublažavanju ekonomskih negativnih posljedica izazvanih pandemijom u HNK-u, Vlada je najavila kao jednog od boljih kojim će, između ostalog, osigurati minimalnu plaću u iznosu od 425 KM.

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK, rekao je kako žele vjerovati da će oni na koje su računali u realiziranju ovog zakona također svoj dio posla okončati te da će županija imati i ona sredstva s viših razina vlasti.

''Planiramo svakako značajan iznos našim uštedama. Vidjet ćemo koliki će biti broj korisnika sredstava, hoćemo li se trebati kreditno zadužiti, za što smo također ostavili mogućnost'', rekao je.

Inače, trenutno se čeka nastavak sjednice Skupštine koja je prekinuta zbog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju kantonalnog proračuna. Za sada nitko ne zna kada će to biti. Neizvjesno je i hoće li primjena “korona zakona” početi do konca lipnja.

''Poduzetnici apeliraju na političke stranke od čijih ruku u Skupštini ovisi i odgovornost za provedbu 'korona zakona' da on ne postane 'najbolji korona zakon' samo na papiru'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close