Pismo

Orban prijeti europskom proračunu

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.
Gospodarstvo / Novac | 09. 11. 2020. u 07:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo njemačkom predsjedništvu Europske unije s prijetnjom da će uložiti veto na europski proračun nakon dogovora postignutog u četvrtak o oduzimanju europskih fondova zemljama članicama koje ne poštuju pravnu državu, navela je u nedjelju stranica Mandiner. hu.

"Iako se Mađarska obvezala na suradnju, nakon posljednjih događaja ona više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u srpnju o europskom proračunu 2021.- 2027., kao ni u vezi plana oporavka nakon Covida-19 koji se oslanja na ovaj proračun", navodi se u pismu, prenosi Hina.

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Na pitanje agencije France presse o tom pismu, mađarska vlada nije odgovorila.

Europski parlament i Njemačka, koja pregovara u ime 27-orice, razgovarali su u četvrtak o mehanizmu oduzimanja europskih fondova zemljama koje ne poštuju vladavinu prava, otvarajući put za deblokadu europskog proračuna. Varšava i Budimpešta su ponovile oštro protivljenje tom mehanizmu i zaprijetile vetom na europski proračun.

Dvije zemlje sada odbijaju dati zeleno svjetlo odluci EU da se zaduži za financiranje plana obnove, čime odgađaju proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima. Za izglasavanje proračuna EU nužna je jednoglasna potpora eurozastupnika i država članica.

Kopirati
Drag cursor here to close