Sitniš

Općine nemaju koristi od rekordnih poreza

Prihodi od PDV-a sada se dijele na način da RS pripada 72 posto, za puteve četiri odsto, a na lokalne zajednice 24 posto.
Gospodarstvo / Novac | 04. 01. 2018. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako iz godine u godinu Uprava za neizravno oporezivanje bilježi rast prihoda, lokalne zajednice u Republici Srpskoj dobijaju sve manje novca, a osnovni razlog za to je sve veće izdavanje za servisiranje dugovanja, pišu Nezavisne novine.

Prošle godine Uprava za neizravno oporezivanje BiH prikupila je više od sedam milijardi KM, što je rekordan prihod od postojanja Uprave. Međutim, u lokalnim zajednicama u RS ne očekuju više novca iako bi to bilo normalno s obzirom na to da njima pripada 24 posto prihoda od PDV-a koje dobije RS.

"Ne očekujemo povećanje ove godine, jer dok se otplati dug, lokalnim zajednicama će ostati isti iznos iako su rekordni prihodi od neizravnih poreza. O tim stvarima se malo vodi računa iako bi trebalo daleko više posvetiti pažnje fiskalnoj decentralizaciji. Mi imamo 33 nerazvijene i izrazito nerazvijene općine i ti prihodi su im često jedini izvor", rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza općina i gradova RS i načelnik općine Istočno Novo Sarajevo.

Inače, prihodi od PDV-a sada se dijele na način da RS pripada 72 posto, za puteve četiri odsto, a na lokalne zajednice 24 posto. U prošloj godini lokalne zajednice su dobile oko 308 milijuna KM od neizravnih poreza, koji se onda raspoređuju na osnovu broja stanovnika općine ili grada, površine općine ili grada, te broja đaka u osnovnom i srednjem obrazovanju. Prošlu godinu UNO je po osnovu PDV-a, trošarina, carina i putarina prikupila više od sedam milijardi KM, što je za 7,1 posto više u odnosu na prihode prikupljene u 2016. godini.

"U posljednjih deset godina prihodi rastu, a iz godine u godinu u tom razdoblju lokalne zajednice dobijaju sve manje novca. Veliki su vanjski dugovi i tu je problem. Novac prikupljen od UNO prvo ide za servisiranje institucija BiH, zatim vraćanje vanjskog duga, onda se dio rezervira za povrat PDV-a i ono što ostane ide entitetima i lokalnim zajednicama. Nama iz godine u godinu daju nove nadležnosti i opterećuju proračun, a sve manje novca nam doznačavaju", rekao je za Nezavisne novine Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Prvi ljudi lokalnih zajednica smatraju kako u sustavu raspodjele prihoda od PDV-a pod hitno treba nešto mijenjati jer nije u redu da ti prihodi rastu, a lokalne zajednice dobijaju manje novca. Također naglašavaju da od povećanja osnovice za raspodjelu prihoda sa 24 na 25 ili 26 posto neće biti ništa, ali da treba pronaći formulu kako da općine, posebno one nerazvijene i izrazito nerazvijene dobiju više novca.

"Ne možete očekivati promjenu osnovice jer onda proračun entiteta ostaje bez prihoda, ali nešto treba mijenjati i o tome pričamo već godinama", zaključio je Mićić.

Kopirati
Drag cursor here to close