Vratiti u proceduru

Općine i gradovi protiv Nacrta Zakona o koncesijama: Nas se ništa ne pita!

Gospodarstvo / Novac | 27. 09. 2017. u 14:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kaknju je održana sjednica predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se razmatrao izvještaj s javne rasprave o Nacrtu Zakona o koncesijama, te informacija o web platformi u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica”.

Obzirom da je Kakanj područje na kojem se vrši eksploatacija kamena i uglja, pitanje zakonskih propisa iz oblasti dodjele koncesija i raspodjele prihoda od koncesija je u fokusu pažnje i interesa kakanjske lokalne zajednice.

Načelnik Nermin Mandra je tijekom rasprave iznio svoje stavove o predloženom nacrtu Zakona o koncesijama na bazi analize teksta nacrta i iskustva Općine Kakanj u toj oblasti.

“Najvažniji zaključak danas je da se Nacrt Zakona o koncesijama vrati u ponovnu proceduru donošenja, jer nije ispoštovana Europska povelja o lokalnoj samoupravi, odnosno ni u kojem slučaju lokalna samouprava nije uzeta kao faktor odlučivanja prilikom dodjele koncesija. Od općina se ovim nacrtom zakona samo traži mišljenje, a ni sami prihodi ovim nacrtom zakona nisu predviđeni da se podijele na pravedan način. Obzirom na eksploataciju prirodnih resursa, prema Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi najveću korist od eksploatacije prirodnih resursa trebale bi imati lokalne zajednice, a u ovom nacrtu zakona se ta korist dijeli u omjeru 50:50”, rekao je načelnik Općine Hadžići i predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine Hamdo Ejubović.

Kopirati
Drag cursor here to close