Jednoglasno

Općina Posušje: Usvojen novi rekordan proračun za 2020. godinu

Na redovnoj 31. sjednici Općinskog vijeća općine Posušje danas je usvojen proračun za 2020. godinu u iznosu od 9.821,400 KM.
Gospodarstvo / Novac | 18. 12. 2019. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redovnoj 31. sjednici Općinskog vijeća općine Posušje danas je usvojen proračun za 2020. godinu u iznosu od 9.821,400 KM.

Riječ o razvojnom proračunu s povećanim sredstvima u odnosu na 2019. godinu, a pogotovo u odnosu na ranije godine, kroz koji se 2020. godine trebaju realizirati infrastrukturni projekti poput nastavka izgradnje zgrade nove osnovne škole u Posušju kako bi u idućoj školskoj godini u njoj započelo odvijanje nastave, potom nastavak izgradnje vodovodne mreže u Viru, Zagorju, Rakitnu te Tribistovu, nastavak izgradnje i uređenja prometnica u gradu i po mjesnim zajednicama, nastavak izgradnje kanalizacijske mreže, nastavak radova i uređenje prostora oko stadiona Mokri Dolac.

Proračun bilježi rast

Ovaj proračun bilježi rast i na stavkama predviđenima za prijevoz đaka, šport, poticanje poduzetništva, ulaganje u poslovne zone itd.

Vezano za proračunske teme usvojeno je Izvješće o izvršenju Proračuna Općine Posušje za period od 1.1. do 30.9. 2019.godine iz kojega je vidljivo da je je i Proračun Općine Posušje za 2019. godinu bio realno planiran i postavljen.

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama proračuna Općine Posušje za 2019. godinu kao i prijedlog Odluke o izvršenju proračuna Općine Posušje za 2020. godinu.

Vijećnici su usvojili i prijedlog Odluke o ažuriranom planu kapitalnih investicija za 2020. godinu te prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o općinskim upravnim pristojbama kojom se i u idućoj godini svi novi obrti u općini Posušje oslobađaju plaćanja pristojbe za registraciju.

Usvojene su i dvije točke iz područja katastra i urbanizma: -Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana VIR (Sutina Virska-Strane) -Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana VIR (Sutina Virska-Zavelim)

Neradna nedjelja?

Vijećnik Frano Grbeša uputio je načelniku općine Posušje dva vijećnička pitanja – jedno se odnosilo na turističku zajednicu u općini Posušje, a drugo na pitanje neradne nedjelje.

Na pitanje vijećnika Grbeše oko postojanja turističkih zajednica načelnik Bago složio se s konstatacijom kako je područje turizma potrebno precizno definirati te istaknuo kako su odnedavno na višim razinama vlasti donesena zakonska rješenja kojima se omogućuje formiranje turističkih zajednica na lokalnoj općinskoj razini.

Najavio je kako će se do idućeg Vijeća radna grupa koja ima zadatak pronaći najbolji modalitet primjene propisa iz oblasti turizma očitovati po svim ovim pitanjima Vijeću.

Što ste tiče neradne nedjelje, načelnik Bago odgovorio je kako je takva inicijativa za njega u redu, ali da inicijativu treba vrlo temeljito pripremiti te provesti širu raspravu sa svim relevantnim čimbenicima kako njome nitko ne bi bio oštećen, već svi zadovoljni.

Novi vijećnik

Predsjednik vijeća Ivan Lončar obavijestio je nazočne o ostavci vijećnika Stipe Bešlića (HDZ BiH).

Umjesto njega, položivši svečanu prisegu, rad u ovom sazivu Općinskog vijeća će nastaviti Josip Petrović.

Kopirati
Drag cursor here to close