FBiH

Omogućeno stupanje na snagu novog zakona o visini stope zatezne kamate

Osim smanjena stope zatezne kamate s 12 na 10 godišnje propisano je da iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga.
Gospodarstvo / Novac | 13. 02. 2020. u 16:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH na snagu će stupiti novi zakon o visini stope zatezne kamate odnosno prestat će važiti aktualni Zakon o visini stope zatezne kamate i Zakon o visini stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja.

''To znači da će se na postojeće neplaćene novčane obaveze obračunavati kamata po stopi od 12 posto godišnje do dana stupanja na snagu novog zakona, dok će se obračun kamate nakon razdoblja stupanja na snagu ovog zakona do trenutka isplate novčane obaveze vršiti po stopi od 10 posto godišnje, kako je određeno novim zakonom'', izjavila je Feni federalna ministrica financija Jelka Milićević, nakon što je novi zakon u četvrtak usvojen na sjednici Doma naroda, a ranije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Osim smanjena stope zatezne kamate s 12 na 10 godišnje propisano je da iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga.

''Na osnovu toga, gospodarski subjekti koji imaju problem s likvidnošću lakše će izmiriti glavni dug i plaćanje dospjelih obaveza'', dodala je Milićević.

Kopirati
Drag cursor here to close