Stabilizacija

Olakšanje: Gorivo neće poskupjeti

Prosječna cijena sirove nafte (BRENT) u kolovozu 2019. godine iznosila je 58,70 dolara, a 17. rujna dostigla je maksimum od 69,02 dolara.
Gospodarstvo / Novac | 03. 10. 2019. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobre vijesti stižu iz Ministarstva trgovine FBiH, odakle su za Dnevni avaz potvrdili da bh. građani nemaju razloga za zabrinutost te da nisu zaprimili obavijesti o promjeni cijena goriva.

Naime, vozači u Bosni i Hercegovini opravdano su bili zabrinuti da bi njihove ionako plitke novčanike, nakon napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, mogla pogoditi nova poskupljenja goriva na benzinskim crpkama u našoj zemlji.

''Došlo je do stabilizacije geopolitičke situacije, posebno u kontekstu Saudijske Arabije, koja je, uglavnom, sanirala uništene naftne pogone. Budući da je došlo do stabilizacije na tržištu sirove nafte, a posljedično i na maloprodajnom tržištu naftnim derivatima u BiH, nadamo se da će se taj trend i dalje nastavit'', rekla je Avazu Lela Glibo, voditeljica Odjela za cijene, analizu i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

Ističe da se cijene naftnih derivata u BiH slobodno formiraju te da da na njih, pored kretanja cijena sirove nafte, prvenstveno utječu cijene derivata na Mediteranu, kretanje tečaja dolara (USD) i konvertibilne marke te porezna opterećenja.

Prosječna cijena sirove nafte (BRENT) u kolovozu 2019. godine iznosila je 58,70 dolara, a 17. rujna dostigla je maksimum od 69,02 dolara.

 


''Na današnji dan, barel je koštao 61,23 dolara, a tečaj dolara je na istoj razini kao proteklog mjeseca, što ukazuje na stabilizaciju tržišta sirove nafte'', pojašnjava Glibo.

Napominje da je, prema obavijestima o promjeni cijena pristiglim u Federalno ministarstvo trgovine, evidentno da nije došlo do povećanja cijena od kolovoza, kad je prosječna cijena za BMB 95 bila 2,26 KM, a za dizel (10 ppm) 2,29 KM. Prosjek cijena zadržao se i u ovom mjesecu.

Kopirati
Drag cursor here to close