Krijumčarenje

Oduzete cigarete u vrijednosti od 35.000 KM

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.
Gospodarstvo / Novac | 29. 04. 2018. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u dvije odvojene akcije na područiju Sarajeva i na putnoj komunikacije Foča-Goražde oduzeli su 7.803 komada kutija cigareta tržišne vrijednosti cca 35.000 KM.

Na putnoj komunikaciji Foča – Goražde, u mjestu Ustikolina ovlaštena službene osobe UNO BiH, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u suradnji sa pripadnicima MUP-a BPK, pronašli su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva i Suda BiH privremeno oduzeli 5.770 kutija cigareta Ashima, Marble, Corset te Royal (FDS), koje nisu bile obilježene trošarinskim markicama UNO BiH, priopćeno je iz UNO-a.

U suradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinitelja bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

Službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo tijekom operativnog rada došli su do saznanja o više lica i putničkih vozila na područiju Sarajeva kojima se vrši distribucija i prodaja cigareta na područiju BiH. Nakon sumiranja operativnih saznanja provedena je akcija na lociranju i kontroli vozila i lica koja se dovode u vezu sa nelegalnim aktivnostima iz operativnih saznanja. Tom prilikom pronađeno je i privremeno oduzeto 2.033 kutije cigareta Floyd, Weston, FM, Marble, Ashima, Mac, Sunny, Trocadero, Royal (FDS), Cosmopolitan i druge koje nisu bile obilježene trošarinskim markicama UNO BiH.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o Trošarinama u BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U svojim dnevnim aktivnostima Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UNO BiH koriste vozila i specijalističku opremu doniranu od EXBS programa Vlade SAD.

Uspješnom radu naših službenika doprinose u velikoj mjeri  znanja, vještine i iskustva stečena to+ijekom pohadjanja brojnih specijističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UNO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Kopirati
Drag cursor here to close