Tegeltija-Davidse

Određeni prioriteti Svjetske banke u BiH

Prema njegovim riječima, strategija Svjetske banke za budući petogodišnji period trebalo bi da prati i program rada Vijeća ministara i socijalno-ekonomske reforme koje su zajednički usuglašene u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 30. 01. 2020. u 10:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska banka je dugo prisutna u BiH i putem nje su realizirani mnogi važni projekti u zemlji, a u ovom trenutku se realizira nekoliko njih - izjavio je danas u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom.

Tegeltija je dodao da su razgovarali o svim važnim temama koje diktiraju i definiraju odnose BiH i Svjetske banke, kao i prioritetima za pripremu nove strategije djelovanja te financijske institucije u BiH. Podsjetio je da ta banka nije prisutna samo kao kreditor u BiH, već da pruža i konzultantske i druge usluge svim institucijama vlasti u BiH, ali i lokalnim zajednicama i javnim poduzećima.

''Problem je što je potrebno više od 30 mjeseci od trenutka kada Odbor Svjetske banke odobri neki projekt do početka njegove realizacije. Također je predug i proces ratifikacije sporazuma sa Svjetskom bankom i neophodno je da se taj proces ratifikacije pojednostavi i skrati, isključivanjem pojedinih procedura'' - kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, strategija Svjetske banke za budući petogodišnji period trebalo bi da prati i program rada Vijeća ministara i socijalno-ekonomske reforme koje su zajednički usuglašene u BiH. Naglasio je da bi strategija trebala da bude fokusirana na nekoliko oblasti - restruktuiranje sektora zdravstva, reformu javnih poduzeća, te reformu obrazovnog sustava - čiju analizu će Svjetska banka napraviti i predstaviti je u naredna dva do tri mjeseca. Također, nastavit će se sa realiziranjem projekata koji se u ovom trenutku implementiraju, kao što su oni koji se odnose na energetsku učinkovitost i putnu infrastrukturu.

''Suradnja je na visokoj razini i očekujem da se ona nastavi i ubuduće. Najveći dio projekata se realizira putem entitetskih vlada, nešto putem županija i lokalnih zajednica. Vijeće ministara BiH će svoj dio posla odraditi na vrijeme'' - istaknuo je Tegeltija.

Izvršni direktor Svjetske banke Koen Davidse je kazao da su na sastanku imali konstruktivnu diskusiju o temama koje će biti uključene u program suradnje čiji su elementi ulaganje u ljude, zdravlje, obrazovanje... Također će, kako je dodao, nastaviti sa reformom poduzeća u državnom vlasništvu, stvaranjem prilika za rad u privatnom sektoru, te se pokušati nadovezivati na ranije uspjehe uključujući energetsku učinkovitost.

''Svjetska banka je u prethodnim desetljećima imala izuzetno uspješnu suradnju sa BiH i nadamo se da će se tako i nastaviti u novom petogodišnjem programu suradnje kojeg planiramo dogovoriti u narednim mjesecima'' - istaknuo je Davidse.

Na sastanku je bilo govora i o predstojećem Godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti održan u Sarajevu u lipnju.

''To je skup 13 članica Svjetske banke čiji je dio i BiH. Drago mi je da ću ponovo uskoro doći u BiH, ali tada neću biti sam. Tu će biti najviši predstavnici tih 13 zemalja, a također i najviši predstavnici Svjetske banke i MMF-a'' - dodao je  Davidse.

To, prema njegovim riječima, još jednom potvrđuje koliko je partnerstvo sa BiH važno i za Svjetsku banku i MMF, te da se očekuje intenziviranje suradnje u narednim mjesecima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close