AMFI

Odgođeno plaćanje mikrokredita u iznosu od 136 milijuna KM

Prava snaga sektora je, navode, u činjenici da jedan korisnik mikrokredita suštinski osigurava sredstva za rast i razvoj svoje djelatnosti, mikrobiznisa i život svoje obitelji.
Gospodarstvo / Novac | 03. 08. 2020. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini, članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) zaključno sa 30. lipnja odobrile su odgodu plaćanja za 29.232 klijenata u iznosu od 136 milijuna KM, u cilju prebrođivanja negativnih učinaka pandemije COVID -19.

Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija - AMFI odobrile su 5.933 zahtjeva za moratorij što čini 20 posto u odnosu na ukupan broj odobrenih zahtijeva klijenata.

''Klijenti mikrokreditnog sektora u BiH su itekako pogođeni pandemijom koronavirusa i osjećaju posljedice i njen utjecaj u privatnom i poslovnom segmentu. Podsjećamo da je naredbama kriznih stožera upravo malim obrtnicima bio zabranjen rad, uključujući i rad tržnica putem kojih mali poljoprivredni proizvođači plasiraju svoje proizvode. Mikrokreditne organizacije u BiH postupajući u skladu sa odlukama nadležnih agencija za bankarstvo RS i FBiH, kroz individualan pristup i dogovor sa svakim pojedinim klijentom, pružaju pomoć kako bi se osigurao kontinuitet poslovnih aktivnosti. Mikrokreditni sektor u BiH i na ovaj način želi ojačati socijalni aspekt svoga djelovanja, jer je poznato da su klijenti mikrokreditnih organizacija u BiH najčešće osobe koje ne ispunjavaju uvjete za konzervativne metode financiranja“, kaže Elma Zukić, predsjednica AMFI-a.

Podsjetila je da je krajem 2019. godine u BiH bilo 210.821 klijenata mikrokreditnih organizacija, a od svih dodijeljenih mikrokredita 33 do 35 posto se odnosi na poljoprivredni sektor, dok 66 posto svih klijenata mikrokreditnog sektora u BiH dolaze iz poljoprivrednih područja.

Prava snaga sektora je, navode, u činjenici da jedan korisnik mikrokredita suštinski osigurava sredstva za rast i razvoj svoje djelatnosti, mikrobiznisa i život svoje obitelji.

''Ako se uzme u obzir da jedna bh. obitelj ima najmanje tri člana, može se pretpostaviti da mikrokreditni sektor indirektno ima utjecaj na više od 600.000 građana. Uzimajući u obzir da u BiH živi 3,5 milijuna stanovnika, to je neizravni utjecaj na 17 posto stanovništva'', priopćeno je iz AMFI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close