Bevanda - Jewel

Od formiranja nove vlasti zavisi i suradnja s MMF-om

Bevanda je rekao da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od općih izbora prošlo skoro godinu, te je ponovo istaknuto da konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast.
Gospodarstvo / Novac | 17. 09. 2019. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrewa Jewela s kojim je razgovarao o mogućnostima buduće suradnje.

Bevanda je poželio Jewelu dobrodošlicu i obećao podršku u njegovom budućem radu na novoj dužnosti koju je u kolovozu preuzeo od bivšeg rezidentnog predstavnika MMF-a Francisca Parodija.

Konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od općih izbora prošlo skoro godinu, te je ponovo istaknuto da konkretna suradnja s MMF-om čeka novu vlast.

Bevanda je informirao Jewela da je Vijeće ministara do sada usvojilo tri kvartalne odluke o privremenom financiranju, te da je proračun za ovu godinu u Parlementarnoj skupštini BiH nakon što ga je u kolovozu većinom glasova usvojilo Predsjedništvo BiH.

Govoreći o manjkavostima privremenog financiranja koje onemogućava kapitalna ulaganja, Bevanda je ocijenio da bi najbolje rješenje bilo da proračun za 2019. što prije usvoje zastupnici i izaslanici Parlamentane skupštine BiH.

Naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH profesionalno obavlja svoje poslove i poštuje zakonske rokove te da se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i uredno se financiraju institucije BiH, a u tijeku su i konsultacije s proračunskim korisnicima za proračun 2020.

Sugovornici su se ususuglasili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM, ali je on prekinut 2018., priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close