Od 6. studenog

Iran više ne izvozi ni tepihe u SAD

''Oko 35 posto izvoza tepiha ostvarivali smo u SAD. Zbog sankcija, od 6. studenog nije bilo izvoza u ovu zemlju'', kazao je Abdullah Bahrami, predsjednik Unije proizvođača iranskih tepiha.
Gospodarstvo / Novac | 19. 11. 2018. u 09:05 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Unije proizvođača iranskih tepiha Abdullah Bahrami izjavio je kako je zbog ekonomskih sankcija obustavljen izvoz tepiha u Sjedinjene Američke Države (SAD), javlja Anadolija.

Bahrami je govorio za Iransku studentsku novinsku agenciju (ISNA).

"Oko 35 posto izvoza tepiha ostvarivali smo u SAD. Zbog sankcija, od 6. studenog nije bilo izvoza u ovu zemlju", kazao je Bahrami.

Istaknuo je kako je izgubljeno američko tržište, ali da je cilj da se radom u Rusiji, Kini i Južnoafričkoj Republici nastoje nadoknaditi gubitke.

Ručno tkani tepisi iz Tabriza i Isfahana su naročito popularni širom svijeta, ali ne treba zaboraviti ni one proizvedene u Qomu, Kermanu, Kashanu  i Nainu.

Prema podacima iranskog Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine, u sektoru izrade tepiha radi oko 2,5 milijuna ljudi, a godišnje bude proizvedeno 400 tona ručno tkanih tepiha. Od toga 80 posto bude izvezeno u područja širom svijeta. Izvoz u SAD procjenjuje se na oko 120 milijuna dolara.

Ipak, sankcije koje je SAD uveo Iranu značajno su promijenile situaciju u mnogim sektorima, pa tako i u ovom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close