Od 17. svibnja do 6. lipnja

Na terenu: 744 inspekcijska i 10 kontrolnih nadzora

Od 17. svibnja do 6. lipnja izvršena su 744 inspekcijska i 10 kontrolnih nadzora, napravljena su 744 zapisnika i utvrđena 472 prekršaja
Gospodarstvo / Novac | 07. 06. 2019. u 13:16 Bljesak.info
Kopirati

U nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, federalni inspektori su vršili nadzore na području Bosanskopodrinjskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, te Kantona Sarajevo. 

Od 17. svibnja do 6. lipnja izvršena su 744 inspekcijska i 10 kontrolnih nadzora, napravljena su 744 zapisnika i utvrđena  472 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 472 prekršajna naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu  671.230 KM. 

U navedenom razdoblju utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 58.884 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 114 upravnih mjera, od kojih se 19 odnosi na mjere privremene zabrane rada. 

Od 261 kontroliranog gospodarskog subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, te da 36 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP). 

U osvrtu na rezultate pojačanih inspekcijskih nadzora, direktor FUZIP-a Anis Ajdinović je podsjetio da Federalna uprava za inspekcijske poslove svake godine provodi pojačane inspekcijske nadzore u okviru kojih federalni inspektori, u suradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kontinuirano i intenzivno kontroliraju gospodarske subjekte na teritoriju FBiH. 

''Iz godine u godinu, potvrđuje se da ovakav vid nazora daje pozitivne efekte u smislu povećanja stupnja poštivanja relevantnih propisa od gospodarskih subjekata i održavanja propisima uređenog stanja, što je i suština djelovanja inspekcijskih organa. Naglasak pojačanih inspekcijskih nadzora je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori vrše se u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike'', kazao je Ajdinović. 

Dodao je da se "aktivnosti vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u suradnji s županisjkim tržišnim inspektorima rada, a specifičnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate, dakle, tijekom vikenda i poslije redovnog radnog vremena". 

''Zahvaljujući pristupu bazi podataka registriranih zaposlenih osoba Federalne porezne uprave, federalni inspektori sada imaju mogućnost da na licu mjesta legitimirati sve osobe koje zateknu kod kontroliranog poslodavca, te na taj način detektuju rad na crno, ukoliko osobe zatečene na radu nisu prijavljene. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, i na provođenju Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o unutrašnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti. Osim značajnih kvantitativnih rezultata, ovakav vid inspekcijskih nadzora se pokazao uspješnim i s aspekta preventivnog djelovanja na gospodarske subjekte koji pojačavaju disciplinu poslovanja kako bi izbjegli kažnjavanje, kao i s aspekta  unapređenja saradnje s građanima, kojima ovom prilikom zahvaljujemo za suradnju'', kazao je Ajdinović. 

Od početka prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora (18. ožuzjka 2019.) do 6. lipnja 2019. godine, inspekcijski nadzori su vršeni u svih 10 kantona u FBiH. 

U tom periodu izvršeno je 3.517 inspekcijskih  i 87 kontrolnih nadzora, sačinjeno je 3.517 zapisnika,a 
utvrđeno je i 2.185 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 2.185 prekršajnih naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu  3.069.152 KM. 

U periodu od 18. ožujka do 6. lipnja utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 1.511.993,72 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 599 upravnih mjera, od kojih se 131 odnosi na mjere privremene zabrane rada (89 rješenja o zabrani rada fizičkoj osobi zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 32 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, dva rješenja o zabrani rada ugostiteljskom objektu, jedno rješenje o zabrani prometovanja namirnicama, jedno rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, tri rješenja o zabrani rada ćumurane - žežnice i jedno rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti). 

U tom periodu od 1.120 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da tri subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj, a 156 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge. 

Iz FUZIP-a pozivaju sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. 

Također, napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijelom području FBiH. 

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a: telefon za prijave 033 / 22 66 44,  e-mail [email protected] ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati