Federacija BiH

Obrtnici traže promjenu osnovice za obračun doprinosa za 2021.

Iz Obrtničke komore FBiH navode da su prije pojave pandemije COVID-19 tražili smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike,
Gospodarstvo / Novac | 01. 02. 2021. u 14:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrtnička komora Federacije BiH negoduje povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima. Obrtničke komore u Federaciji BiH, kako navode, godinama upozoravaju na “krajnje neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte”.

''Povodom toga uputili smo lepezu dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promjeni, međutim, bez ikakvog odgovora. Na osnovu odredbe člana 20. stav 2. Zakona o doprinosima Federacije BiH propisano je da federalni ministar finansija do 31. prosinca tekuće godine objavljuje za slijedeću kalendarsku godinu iznose osnovica za obračun doprinosa u mjesečnom iznosu, koje su propisane kao množenik prosječne plaće i koeficijenta iz člana 6. točka 10. i člana 8. stav 2. ovog zakona, priopćeno je.

Iz Obrtničke komore FBiH navode da su prije pojave pandemije COVID-19 tražili smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike, jer ovakav način ne odražava stvarnu sliku te su njime obrtnici stavljeni u neravnopravan položaj s ostalim pravnim subjektima u FBiH.

Na temelju navedenih osnovica, kaže se dalje u priopćenju, sasvim je nesporno da je osnovica za obračun doprinosa koju plaćaju obrtnici u Federaciji BiH i bez pojave COVID-19 iznimno visoka, čak i u odnosu na zemlje u okruženju, jer ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika.

''Stoga, hitno od nositelja vlasti tražimo poništavanje navedenih osnovica za 2021. i njihovo usklađivanje s realnim primanjima u obrtništvu. Na rast prosječne plaće u FBiH utječe najviše rast plaća državnih službenika, a njihov rast plaća povećava prosjek, što na kraju rezultira povećavanje osnovica za obračun doprinosa obrtnika. To je nedopustivo i svim pravnim sredstvima obrtništvo će se boriti protiv toga'', rečeno je.

Apeliraju na nadležne da odmah pristupe promjeni osnovica za obračun doprinosa za 2021. i ističu da će u suprotnom biti isključivi krivci za masovna zatvaranja obrta i egzistenciju kako nositelja obrta, tako i zaposlenih u obrtu i njihovih obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close